Ač je v Letohradu podomní prodej zakázán a za porušení vyhlášky hrozí sankce až do výše 30 tisíc korun, šmejdi se nezastaví před ničím. Přišli s novým trikem. Vytipovaným lidem telefonují pod záminkou, že jim přijdou zkontrolovat vyúčtování energie a nastavit nový tarif.

Z průzkumu vyplývá, že většina Čechů (72 %) se setkala s podomním prodejem energií. Tito falešní energetici jsou nechvalně známí tím, že pod různými záminkami získávají od domácností osobní údaje, které pak použijí k přepisu energií, nebo poskytují jen velmi kusé a zkreslené informace o tom, jak „výhodnou nabídku" předkládají. Není navíc pravidlem, že by se nechali oklamat pouze důchodci nebo maminky na mateřské dovolené.

Setkala se s tím i žena z Letohradu, která vše oznámila starostovi Petru Fialovi. „Po několikerém ujišťování z jejich strany, že patří k ČEZu, jsme je požádali o telefonní číslo a oni se podřekli, že patří k České energetice," popsala komunikaci s podvodníky. Dodavatelé energií však žádné kontroly faktur, tarifů nebo sazeb nedělají. Odečet měřidla provádějí pracovníci distribuční společnosti a předem se ohlásí. Starosta proto upozornil Letohradské, aby zvýšili svoji ostražitost: „Nenechte se zmást a buďte opatrní u uzavírání jakýchkoliv smluvních vztahů."

Domluví si schůzku

Obchodním praktikám nepoctivých prodejců nahrává nový občanský zákoník, umožňuje uzavírání smluv po telefonu. Pokud si ale po telefonu někdo s někým domluví schůz-ku, nelze to považovat za podomní prodej. Ten je v Letohradu zakázán od roku 2013, prodejce s nekalými úmysly se dopouští přestupku. Strážníci už řešili několik přestupků, za které „hříšníci" museli zaplatit desetitisícové pokuty. „Sice jsme v Letohradu zakázali podomní prodej, ale všem fintám šmejdů samospráva čelit nedokáže. Těm starším radím nebrat neznámá čísla a už vůbec nikoho neznámého za práh svého bytu nepouštět. To není o neslušnosti, ale o vaší ochraně," nabádal Petr Fiala k opatrnosti na webu i facebooku města.

Podomní i pochůzkový prodej zboží a služeb je zakázán i ve Vysokém Mýtě. A i tady se nedávno objevili podvodníci, kteří se zkoušeli stejným způsobem jako v Letohradu vetřít do domácností. Telefonovali i dopisovateli Orlického deníku. „Dle hlasu mladý muž se představil jako zástupce našeho dodavatele elektrické energie a drmolil něco o tom, že nám přečasuje elektroměr na výhodný tarif. Ať si připravíme poslední výkaz odpočtu atd. Představil se jako Bohemia Energy. Jsem absolutně nedůvěřivý. Obratem jsem volal na zákaznické číslo našeho dodavatele, načež mi bylo sděleno: S nimi nemáme nic společného a my jsme k vám žádného našeho zástupce nevysílali!" popsal Jan Mračno svou zkušenost se šmejdy.

Elektrická energie často patří k záminkám, se kterými se pokouší dostat do bytů zloději. Tvrdí například, že jdou zkontrolovat elektroinstalaci, změřit spotřebu energie, nabídnout výhodnější tarif… Kvůli falešnému prodejci energií už přišla o své úspory šestaosmdesátiletá seniorka z Hradce Králové. Podle tiskové mluvčí Lenky Vilímkové na Orlickoústecku v poslední době nebyl policistům hlášen žádný trestný čin, který by souvisel s podomním prodejem.

(mag, daf)