V roce 1900 založil Josef Kolář (narozen 1864) strojnickou a zámečnickou dílnu v Chocni v č. p. 125 a č. p. 129. Pracoval tu cca s 10 dělníky a několika učni. Před první světovou válkou došlo k rozšíření dílny a skladu; kde bylo rovněž zavedeno acetylénové osvětlení. Při velké Živnostensko-hospodářské a průmyslové výstavě v Chocni v roce 1914 byli vyznamenáni učňové firmy Josefa Koláře první výstavní cenou za své předvedené výrobky.

V roce 1918 došlo k rozšíření zámečnické dílny Josefa Koláře, kdy zakoupil domek č. p. 123. O dva roky později postavil novou kovárnu a truhlárnu a zahájil výrobu hospodářských strojů. Firma byla zapsána do obchodníku rejstříku jako Josef Kolář a spol., výroba hospodářských strojů Choceň.

Psali jsme již:

Část zaměstnanců před továrnou Josefa Kudláčka, 1. světová válka
Slavné choceňské podniky: Josef Kudláček exportoval stroje až na Dálný východ

V roce 1923 převzal podnik stejnojmenný syn – ing. Josef Kolář, který rozšířil kovárnu a zámečnickou dílnu a zavedl ve firmě elektrické osvětlení. O dva roky později rozšířil podnik o elektrotechnický závod.

Specialitou podniku byla výroba různých hospodářských a elektrotechnických zařízení, čerpadel, vodovodních potrubí, hromosvodů, sporáků; firma prováděla rovněž kyslíkové svařování kovů. V roce 1930 zahájil Kolářův podnik výrobu pařáků značky „IKAS“. Jednalo se o pařáky o objemu 150 litrů. V následujících letech začala vyvíjet další technické novinky jako například vertikální pračku na brambory či pojezdný překlápěcí velkokapacitní pařák. Ve třicátých letech 20. století zaměstnávala okolo 70 pracovníků. Před vypuknutím druhé světové války zřizuje firma vlastní lakovnu (nanášení barev postřikem).

Leták firmy Josef Kolář a spol Choceň. Období první republikyLeták firmy Josef Kolář a spol Choceň. Období první republikyZdroj: Orlické muzeum Choceň

Po roce 1945 se podnik specializoval na výrobu pařáků a pařících kolon, na výrobu domácích vodáren (150 a 250 litrů), elektrických zásobníků na teplou vodu a na opravy hospodářských strojů.

V roce 1948 byla na Kolářovu firmu uvalena národní správa a podnik byl začleněn pod Československé závody kovodělné a strojírenské v Praze. Firma se poté přejmenovala na Elektro – Praha, národní podnik, závod 16 - IKAS, Choceň.

Dnes bychom tento slavný strojírenský podnik hledali marně. Jeho výrobní dílny byly v souvislosti se stavbou silničního průtahu přes Choceň zbourány ke konci 70. let minulého století. Dochoval se pouze obytný dům v Jungmannově ulici č. p. 129, v jehož přízemí provozovala Kolářova firma prodejní sklad.

A zajímavost nakonec – v rodině Kolářů se udržovala dědičná tradice údržby obecní hasičské stříkačky a knížecí panské vodárny v Pelinách až do poloviny minulého století.

Zpracoval Mgr. Michal Hofman