Kunvald – Začátkem školního roku 2015 – 2016 navštívil naši školu zástupce firmy Bühler pan inženýr Hudák a zajímal se o výuku technické výchovy u nás. Protože jsme v minulých letech z hygienických důvodů museli školní dílny zrušit a vyhovující prostory nemáme, domluvili jsme se na společné spolupráci. Firma Bühler poskytne našim osmákům a deváťákům prostory jejich dílny, materiál, nářadí a odborné vedení a my se budeme pravidelně od listopadu 2015 do konce února 2016 učit manipulovat s kovem.
Žáci vzhledem k svému věku nemohli pracovat u strojů, pracovali s nářadím. Učili se číst schéma výrobku, promýšleli pracovní postup, řezali kov pilkou, brousili ho a barvili. V časovém termínu, který měli vyhrazen na práci v dílnách, vyrobili dvě věci užitečné v domácnosti: svícen a otvírák na lahve.

Školáci z Kunvaldu se učili pracovat s kovem v Bühleru.
Při výrobě svícnu si vyzkoušeli samotnou práci s materiálem – řezání, pilování, ohýbání, leštění, barevný nástřik. Při výrobě otvíráku na lahve již záleželo, kromě uvedených věcí, i na přesnosti a kvalitě.

Školáci z Kunvaldu se učili pracovat s kovem v Bühleru.
S prací v dílnách byli naši žáci velmi spokojeni. Samotné pracovní prostředí je svou čistotou a uspořádaností motivovalo k práci. Nejsilnějším zážitkem ale bylo poznání, jak nejednoduchá je práce s kovem. O to větší radost nastala, když všichni tuto práci zvládli na výbornou a odnášeli si domů dva hmatatelné výsledky svého snažení.

Poděkování patří především panu inženýru Stanislavu Hudákovi, který naše žáky celou dobu odborně vedl, nachystal schémata výrobků, radil a pomáhal. Pokud se něco nepovedlo, pak i dotvářel.
Spolupráce s firmou Bühler se nám velmi osvědčila a doufáme, že se nám podaří v příštím školním roce v této spolupráci pokračovat.
Mgr. Kateřina Xaverová, ředitelka Masarykovy základní školy a mateřské školy Kunvald