Do rekonstrukce odborných učeben včetně vytvoření třídy pro výuku síťových technologií chce vložit necelých šest milionů korun. Železničářská tradice má v České Třebové pokračovat.

„Již s nástupem nového ředitele školy jsme avizovali, že ji budeme chtít ještě více přimknout k železničnímu provozu. Tato investice je jedním z prvních kroků, jak toto předsevzetí naplnit. Jednáme proto s železničními dopravci, že bychom v rámci školicího centra ve škole mohli zajišťovat také celoživotní vzdělávání, zisk různých certifikátů pro zaměstnance dopravců. Moderní dopravní sál, který by splňoval požadavky na podobná školení, je proto podmínkou,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Vizualizace protihlukových stěn, které mají být postaveny u tratě při modernizaci železničního uzle Česká Třebová.
Fuj! Hnus! Návrh protihlukových stěn slízl kritiku

Kraj by rád s dopravci navázal užší spolupráci při vzdělávání nových pracovníků na železnici, v opravárenství i v případě strojvedoucích. Zájem o práci na železnici má podnítit i stipendijní program, o němž hejtman jednal se zástupci ČD.

„Student, který absolvuje výběrové řízení a podepíše s Českými drahami smlouvu, získá v rámci programu například příspěvek na studium, na ubytování v domově mládeže, jednorázový roční příspěvek na učební pomůcky či jízdné vlakem zdarma díky aplikaci Železniční průkazka na In Kartě,“ uvedl Netolický.

Depo kolejových vozidel. Ilustrační foto.
Depu v České Třebové prý hrozí zánik