Obor se na slavnostním večeru 19. října, kterým oslavy vyvrcholily, prezentoval módní přehlídkou.

Všemi smysly

V tento večer se moderování prestižní akce ujala vysokomýtská rodačka Linda Bartošová, česká Miss World. Na programu byl mimo jiné křest publikace k výročí galerie či představení videodokumentu mapujícího její historii.

SŠUP se vydala do Mýta se souborem kolekcí, které v posledních letech zabodovaly na mezinárodní soutěži oděvního designu v Prešově. Celkově byla přehlídka koncipována v duchu 60. let a některé z modelů vznikly speciálně pro tuto akci.

„Šedesátá léta jsou považována za nejrevolučnější období v historii módy dvacátého století. Cílem bylo šokovat! Móda byla ovlivněna světem pop music, výtvarným uměním, sexuální a drogovou revolucí, letem člověka na Měsíc, ale i novými výrobními technologiemi v oblasti materiálů,“ připojila svůj komentář vyučující Kateřina Sýkorová, která měla spolu s kolegyní Janou Salabovou pořádání přehlídky na starost, a doplnila: „Rebelující atmosféra a hravost šedesátých let dvacátého století je také inspirací módní přehlídky, kterou jsme si pro galerii připravili. Modelkami byly studentky naší školy napříč obory Design oděvů, Interiérový design, Grafický design a Produktový design, Fotografie a média či Reklama a propagace. Součástí akce byla také výstava modelů zhotovených přímo pro tento slavnostní večer.“

Kolekce modelů nazvaná Všemi smysly vznikla ve spolupráci s pořádající galerií a také firmou Svitap.

Jan Pokorný