Celý okres spadá pod ochranné pásmo B, na přesné instrukce chovatelé čekají

Ještě včera dopoledne nebyla známa konkrétní bezpečnostní a hygienická opatření, ale obecné zásady už platily.

„Čekáme na instrukce z Pardubického kraje, podle kterých pak vydáme opatření pro Rychnovsko,“ sdělil Josef Valenta z odboru ochrany zdraví zvířat Krajské hygienické správy z Hradce Králové.

„Zatím se nesmí přemísťovat drůbež ani násadová vejce bez patřičného povolení,“ doplnil. Zatím se předpokládá, že nákaza v Tisové vypukla po použití infikované slámy. Prokurista Družstva živočisné výroby v Rychnově n. K., pod které spadá i Drůbežárna v Semechnicích, Miloš Gryc vysvětluje, že jejich chov není na podestýlce jako v Tisové, ale v klecích: „Slámu nepoužíváme a hygienická a bezpečnostní opatření dodržujeme průběžně,“ řekl.

Mezi ně patří zákaz vstupu do objektu drůbežárny nepovolaným osobám, dezinfekce a deratizace, hygienické smyčky a některá další. „Zatím o žádných zvláštních nařízeních nevíme,“ dodal Gryc. Pro drobné chovatele drůbeže by měla platit rada, aby své chovy chránili a nevypouštěli je do volných výběhů: „Je jasné, že nákazu roznáší volně létající ptáci, krmení by mělo probíhat v kurnících,“ poradil Josef Valenta.

Pro nejbližší dobu byl vydán i zákaz konání výstav. To se týká tradičních akcí v Areálu chovatelů v Týništi n. O., kde je zrušena i nedělní výstava. Veterináři sami se přenosu viru z drůbeže na člověka neobávají: „Důležité je maso důkladně tepelně upravit, alespoň při sedmdesátistupňovém teple. Ne kvůli chřipce, ale jiným nemocem, třeba salmonelóze, která hrozí daleko víc,“ řekl veterinář.