Kopie původní rozhledny na Králickém Sněžníku stojí v jihozápadním cípu Rychlebských hor, na vrchu Větrov na Staroměstsku. Otevřena byla loni v létě. Její stavbu financoval staroměstský rodák a majitel okolních pozemků Dalimil Mika, po němž také nese jméno. Letos na jaře získala první místo v anketě Rozhledna roku 2021.

Dalimilova rozhledna na vrcholu Větrov v Rychlebských horách na snímku z 9. června 2021
Na vrcholu Větrov byla otevřena nová rozhledna se dvěma vyhlídkami

„Jsem si zcela jist, že všichni, kteří odsud pocházíme a nebo zde žijeme, o původní rozhledně víme, ať už z vyprávění či starých pohlednic. Všichni nějak cítíme, že k tomuto kraji stále patří. Naše rodina zde žila již před válkou, chtěli jsme našemu regionu tento její historický symbol vrátit,“ uvedl u příležitosti jejího otevření.

Rozhledna je vysoká 34 metrů a nabízí výhledy na Staroměstsko a okolní masivy Rychlebských hor, Hrubého Jeseníku a Králického Sněžníku.

Po vstupu do kamenné stavby v historizujícím stylu se návštěvník ocitne ve vstupním sále s lomenou klenbou. Po zdolání sto třiceti žulových schodů a točitého ocelového schodiště se čtyřiceti schody vystoupá na vrchol vyšší věže s krakorci, vyhlídkou a cimbuřím.

Cennou přírodu na vrcholu Králického Sněžníku chrání před neukázněnými turisty plot.
Ochranáři instalovali na vrcholu Králického Sněžníku plot. Turistů už je moc

Celou váhu rozhledny nese pět žulových pilířů v dolním sále spojených v kamennou klenbu. Vnitřní zatížení velké věže je rozloženo do pěti železobetonových sloupů o výšce deset metrů přenášejících váhu na klenbu horního sálu a do bočních stěn.

„Rozhledna jako taková je zajímavé a komplikované stavební dílo, takže technických výzev byla celá řada. Nové technologie a materiály nám stavbu usnadnily a je díky nim také bezpečná, ale řemeslo a ruční práce jsou stále stejné,“ uvedl již dříve generální projektant Dalimilovy rozhledny Jiří Tomeček.

Rozhledna na Králickém Sněžníku.
Donedávna lysý vrchol, dnes na Sněžníku stojí rozhledna a přírodu chrání plot

Novou rozhlednu na Králickém Sněžníku vybudovalo město Stronie Slaskie. Její základ tvoří ocelová konstrukce, v dolní části je obložena kameny, v horní pak laminátem. Kvůli své podobě si od některých lidí vysloužila přezdívku mixér. Většinu nákladů na výstavbu pokryla dotace z Evropské unie.