„Spádově jsme na Ústí, takže komplikace očekáváme. Na železničním přejezdu v Ústí směrem na Kerhartice bude problém velký," obává se starosta Jehnědí Milan Myšák. Zatím podle něj obec není odkázána na dlouhou objížďku, která byla stanovena. Dá se „prokličkovat" místními komunikacemi v Kerharticích. Zatím. „Až se kvůli stavbě kanalizace uzavře ´tunýlek´ z Kerhartic na Říčky, budeme ve druhém pololetí roku odkázáni na dlouhou objížďku," vysvětluje starosta. Ani přes Sloupnici a Andrlák to prý nepůjde. „Má být také uzavřena kvůli kanalizaci," dodává Milan Myšák. Jeho kolega ze vzdálenějšího Svatého Jiří Miloslav Kubát komplikace neočekává: „Autobusy mají jezdit, i když možná budou zpožděné. Osobní doprava bude jezdit přes Brandýs nad Orlicí, to máme skoro stejně daleko."
Zatímco starostové si na informovanost nestěžují, vedoucí penzionu Koliba na Hrádku Iva Chlumecká má jinou zkušenost: „Žádné informace se ke mně nedostaly, dozvěděla jsem se to minulou sobotu z Orlického deníku. Když jsem si v pondělí došla na úřad, úřednice mi řekla, že jsem se měla zajímat sama, že nejsou povinni mi dávat informace. A když jsem se ptala, kdo mi nahradí škodu, řekli mi, že jejich věc to není. Jsem rozhořčená." Klienti jí prý už odřekli dvě akce: kvůli uzavírce a dlouhé objížďce. „Řidičům nedali jinou možnost, kudy by se k nám dalo jet, přitom z Ústí přes Orlické Podhůří, Říčky a Kerhartice je to možné," upozorňuje Iva Chlumecká. 

Dne 15. března začala uzavírka silnice II/315 (uzel Mendrik), která potrvá až do 15. prosince 2013.
Při uzavírce silnice II/315 bude objížďka vedena po silnici I/14 (ul. Královéhradecká), Libchavy, České Libchavy, sil. II/312 Orlické Podhůří-Rozsocha, Mostek, sil. II/317 Choceň, sil. II/315 Zářecká Lhota, Svatý Jiří, Oucmanice, Jehnědí, Hrádek, Ústí nad Orlicí.
Autobusová doprava a místní doprava z Kerhartic a Hrádku bude vedena přes úrovňový železniční přejezd, obslužnost žst. Ústí nad Orlicí bude odkloněna.
Přístup pro pěší z centra i do centra města z lokality Mendrik bude umožněn pod železničním mostem na sil. II/315, po cyklostezce J.K.Tyla a lávkou přes řeku do ul. Pod Horou.

Cestující, počítejte se zpožděním

Ústecko – Výlukové práce, které plánuje Správa železniční dopravní cesty, omezí provoz vlaků na hlavním koridoru mezi Prahou a Moravou. Výluka proběhne tento a příští víkend v úseku Ústí nad Orlicí – Dlouhá Třebová.
Trať 010 Praha – Česká Třebová
Z důvodu stavebních prací v Ústí nad Orlicí SŽDC od 15. března od 7.45 hod. nepřetržitě do 17. března do 19.30 hod. a také od 22. března od 7.45 hod. nepřetržitě do 24. března do 19.30 hod. omezí provoz v úseku Ústí nad Orlicí – Dlouhá Třebová. Z důvodu jednokolejného provozu mohou být regionální i dálkové vlaky opožděny o 15 minut. Tento víkend pojedou regionální (osobní a spěšné) vlaky ve směru do České Třebové po 2. traťové koleji. Nástup a výstup cestujících na zastávce Ústí nad Orlicí město bude na nástupišti pro opačný směr jízdy vlaků.
O nedělích 17. a 24. března vždy od 0.15 hod. do 4.00 hod. (noci ze soboty na neděli) bude z důvodu stavebních prací zastaven provoz v úseku Ústí nad Orlicí – Česká Třebová.