Policisté na Orlickoústecku během středečního rána vyjížděli k deseti případům. „Byl to jeden z nejhorších dnů od začátku roku," přiblížila tisková mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková.

Psali varování

Výzvami k opatrnosti se plnily po celé ráno i sociální sítě. „Česká Třebová – chodníky v pohodě schůdné. Se silnicema je to horší. U Červeňáku ta zatáčka brutus klouže. Tak bacha na to, ale ono to asi bude všude stejné. Hlavně všichni v pořádku dorazte do cíle," psala jedna z uživatelek. „Jablonné kluziště všechny silnice, lepší brusle než auto. Směr Třebovice – Česká Třebová hustá mlha plus to místy dost klouže. Směr Ústí – Lanškroun je jedna velká klouzačka a stejná situace z Ústí do Třebové a v Ústí po městě také jedno velké kluziště…," přidávali své poznatky ze silnic další.

Končili v příkopech

Policisté měli na Orlickoústecku od samého rána plné ruce práce. Nehodové martyrium pro ně začalo krátce před půl šestou ranní. „Dopravní nehoda se stala na Hrádku v Ústí nad Orlicí, vozidlo se mělo dostat mimo komunikaci do lesního porostu. Pravděpodobně šlo o nepřizpůsobení rychlosti jízdy na kluzké silnici," uvedla Lenka Vilímková.
Ve stejné době se bouralo i v Horních Heřmanicích, kde se řidič osobního vozidla dostal mimo silnici a narazil do stromu, či na výjezdu z Ústí nad Orlicí směrem na Lanškroun, kde osobní vozidlo skončilo napůl v příkopu. Nehody se nevyhnuly ani Vysokému Mýtu. Ve Vysokém Mýtě se během středečního rána staly hned dvě dopravní nehody. Krátce po půl šesté byla hlídka policie přivolána do ulice Kpt. Poplera. „Řidič osobního vozidla havaroval do městského sloupu, a to v místě u zemědělské školy," řekla Lenka Vilímková. U druhé nehody policisté jejího viníka nezastihli. „V 8.41 hodin nám majitel plotu na ulici Choceňská ve Vysokém Mýtě oznámil, že mu nějaké vozidlo poškodilo plot. Řidič z místa dopravní nehody zřejmě ujel," doplnila mluvčí.
Původně neškodně vypadalo oznámení, že jeden kilometr od Dobré Vody směrem na Ústí nad Orlicí stojí vozidlo v lese. „Policisté po příjezdu na místo upřesnili, že se jedná o havárii osobního vozidla do stromu a svislé dopravní značky," přiblížila Lenka Vilímková. A bouralo se i mezi Českou Třebovou a Litomyšlí, kde v části obce Němčice – Člupek narazil „osobák" do zídky domu. Ani přes dopoledne nebyl na silnicích klid, například v Horních Heřmanicích se stala už druhá nehoda toho dne. „Osobní vozidlo bylo havarované tak, že stálo přední částí na zemi a střechou se opíralo o strom," popsala policejní mluvčí s tím, že na místo byla přivolána záchranná služba k ošetření řidiče. Dopravní nehody způsobené ranní ledovkou se obešly bez vážných zranění a policisté u nich vyloučili i přítomnost alkoholu v dechu řidičů.

Kamion nevyjel kopec

Ledovka komplikovala situaci i kamionům. Jeden z nich zůstal stát na „jedenáctce" v kopci v obci Nekoř – Bredůvka a nemohl jej vyjet. „Řidič nás informoval o komplikaci v dopravě," dodala Lenka Vilímková s tím, že policisté tuto informaci předali silničářům.