Sám ale dál sháněl práci a nakonec ji pod podmínkou doplnění kvalifikace získal v jedné z letohradských firem. Díky spolupráci s úřadem práce tak své vzdělání v oboru strojní zámečník doplní o rozšíření svářečského průkazu. „Od účasti v kurzu očekávám, že mi pomůže rozšířit kvalifikaci, abych mohl opět pracovat v oboru, který znám, a zajistit si tak stálý příjem," říká. V jeho případě jde o rekvalifikaci z vlastní iniciativy. Na měsíční denní kurz bude od září dojíždět do Lanškrouna.

Má-li rekvalifikace splnit svůj účel, je třeba ji „ušít na míru" klientovi. „Zájemce o zařazení do rekvalifikace musí splňovat předpoklady v rámci konkrétního kurzu, například dosažené vzdělání, zdravotní stav a tak dále. Předpoklady jsou tedy dané nejen v rámci jednotlivých kurzů, ale zájemce musí být především způsobilý pro výkon nové profese," vysvětluje ředitelka kontaktního pracoviště Úřadu práce Ústí nad Orlicí Vladimíra Lesenská.

V práci s rekvalifikanty se zaměstnanci „pracáku" letos ještě nezastavili. Zatímco v roce 2014 prošlo rekvalifikací v okrese 413 lidí, letos za první pololetí už jich bylo 288. Nárůst počtu zájemců je tedy znatelný. Největší zájem mají o kurzy zaměřené na bezpečnost práce, ochranu majetku a osob.
Díky aktuálnímu poklesu nezaměstnanosti a nárůstu počtu volných míst v okrese uchazeči snáze nacházejí uplatnění ve svém oboru. Logicky pak s poklesem počtu nezaměstnaných klesá i počet žadatelů o rekvalifikace. „Poměr účastníků kurzů k celkovému počtu uchazečů v evidenci je však srovnatelný s předchozím obdobím," dodává Vladimíra Lesenská. Průměrně na každého rekvalifikanta vychází kurz o délce 180 hodin, nejčastěji se jedná o kurz zabezpečený úřadem práce. Uchazeč si ale může kurz zvolit i sám.

Uchazeči o zaměstnání na Úřadu práce v Ústí nad Orlicí se o rekvalifikace aktivně zajímají. „Jsou mezi nimi jak ženy, tak muži všech věkových kategorií. Největší zájem o rekvalifikace mají lidé mezi třiceti a padesáti lety. Průměrný věk absolventa rekvalifikačního kurzu je v našem okrese čtyřicet roků. Podle vzdělání jsou mezi účastníky kurzů nejčastěji zastoupeni lidé se základním vzděláním a absolventi praktických škol, dále pak uchazeči se středním odborným vzděláním – vyučení a s úplným středním odborným vzděláním – jak vyučení s maturitou, tak s maturitou bez vyučení," nechává nahlédnout do statistik Vladimíra Lesenská.

Zaměstnanci úřadu práce monitorují vývoj a potřeby trhu práce v regionu. Díky proaktivní komunikaci se zaměstnavateli v kraji i místními samosprávami jsou schopni upravit skladbu rekvalifikací tak, aby odpovídala potřebám a požadavkům konkrétního trhu práce v daném území. V rámci úřadu práce probíhá také sledování realizovaných rekvalifikací. „Jednotlivá pracoviště poradenství a dalšího vzdělávání si úspěšnost absolventů kurzů sledují a zajímají se o jejich následné uplatnění na trhu práce," uzavírá ředitelka.

Nejčastěji žádané kurzy v okrese Ústí nad Orlicí
Kurzy zaměřené na bezpečnost práce, ochranu majetku a osob
Kurzy pro svářeče či na zisk odborných průkazů
Kurzy k zisku řidičských a profesních průkazů (C, E, D, T)
Kurzy na doplnění počítačových znalostí (základní i specializované dovednosti)