„Když si vyberete tuto střední školu, bude se vám v ní dobře učit a v našem městě také dobře žít. Určitě jste zaslechli potlesk, kterým vaši průvodci z řad studentů automobilní školy přivítali pana ředitele. A kde je oblíbený ředitel, tam jsou i žáci spokojeni," poradil školákům z 8. a 9. tříd v úvodu slavnostního zahájení akce Petr Hájek, starosta Ústí nad Orlicí.

ORIGINÁLNÍ NÁZVY I ČINNOSTI

Mimořádný zájem vyvolal i speciální opatření. Počet pracovišť, na nichž žáci absolvovali dopolední manuální činnosti, se z obvyklých šesti zvýšil na osm.

Vedení školy tentokrát připravilo netypickou, o to však zábavnější prezentaci. Na jednotlivých stanovištích se totiž nepředstavovaly klasické obory, ale vybrané činnosti související s jejich obsahem. Leccos už prozradily jejich názvy: Jak to jedeš, Kam to jedeš, Svítí, nesvítí, Všechny barvy duhy nebo Pit stop. Nadšení školáků vyvolala jízda na motokárách, neméně však zaujal nástřik podle šablon v lakovně či výměna všech kol na vozidle. V sídle školy v Dukelské ulici byly na programu také atraktivní činnosti. Po jízdě na trenažeru následovalo poznávání kapalin nebo třídění částí automobilu, ekologická likvidace odpadu zdoláním fyzicky náročné „opičí" dráhy a také zapojování elektrických obvodů. A na závěr přišla lahůdka v tělocvičně v podobě dramatických soubojů s krásnými řízenými modely aut.

Příští TECHNOhrátky se uskuteční 12. 10 v Moravské Třebové a 19. 10 v Letohradu.

„Myslím, že výběr aktivit byl tak pestrý a všestranný, že žáci se netradiční formou seznámili prakticky se všemi automobilovými profesemi. Škola navíc potvrdila, že z hlediska svého zázemí i technického vybavení je nejmodernější v Pardubickém kraji. Ačkoliv rekordní účast 180 zájemců si vyžádala mnohem větší nároky na organizaci a dopravní logistiku, určitě se v tomto případě vyplatila," uvedla Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.

V soutěži manuálních činností zvítězili zástupci Základní školy Resslova z Hlinska, ve vědomostním kvízu naopak vyhráli žáci Základní školy Dolní Čermná. Odměnou jim byly tradiční ovocné dorty.

(tz, zr)