O vyhlášení referenda už jednou zastupitelstvo jednalo a většinou hlasů jej zamítlo. Protože však někteří lidé byli toho názoru, že jde o akt pro občany města životě důležitý a že je třeba znát na prodej pozemku a následnou výstavbu marketu většinový názor, začaly se v Jablonném podepisovat petiční archy. Přípravnému výboru referenda se podařilo nasbírat potřebný počet podpisů. Referendum bude uspořádáno v pátek 22. března v době od 12 do 22 hodin.
„Bude na lidech, aby v rámci odpovědi na, podle mého názoru, nevhodně formulovanou otázku, rozumně zvážili všechny souvislosti, jaký dopad by měl v tomto okamžiku prodej pozemku na infra- strukturu města a urbanistické řešení dotčeného prostoru. Prodejem pozemku se například zbavíme vlivu na vzhled stavby a dispozici celého prostoru," uvedl starosta Miroslav Wágner.
Lidovým hlasováním v Jablonném vyvrcholí široká diskuze o této otázce, záměr má řadu zastánců i odpůrců. Pokud by město pozemky pro výstavbu marketu prodalo, bude muset vyřešit přemístění autobusového terminálu do sousedství vlakového nádraží. „Investor těsně před zasedáním zastupitelstva obnovil svoji žádost o prodej pozemků a svůj investiční záměr rozšířil o to, že současně s výstavbou Penny marketu vybuduje za určitých podmínek na jiném pozemku ve vlastnictví města nový autobusový terminál. Ta podmínka, že pozemek musí být ve vlastnictví města, v nás budí obavy. S dráhami jednáme o uzavření smlouvy o smlouvě budoucí o prodeji tohoto pozemku od srpna 2011 – dosud bezvýsledně," upozornil starosta.