Pokud bude referendum vyhlášeno, mělo by se uskutečnit ve dnech říjnových komunálních voleb. Městskou kasu by podle prvotních podkladů mělo stát 150 až 200 tisíc korun.
„Poté, co jsme četli dopis radnice, který napsala paní tajemnice, se z naší skupiny stala velmi akční skupina rozhněvaných mužů a žen. Pan starosta nám zakázal vložit do Informačního listu náš leták," postěžoval si jeden ze signatářů výzvy Hazardu stop Daniel Dostrašil. Iniciativa si klade za cíl otevírat Ústeckým oči a ukázat, jak provozování heren ovlivňuje jednotlivce i městskou komunitu. Poukázat na to, jaké peníze se v hazardu točí, a vyprávět příběhy těch, kteří automatům propadli.
Starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek zákaz vysvětluje zájmem zachování objektivity Informačního listu: „Řekli jsme, že pro informace pro nebo proti hazardu by se ústecký Informační list neměl využívat. Bude v něm zveřejněna pouze informace radnice o záměru vyhlášení místního referenda. Ale na propagaci, ať už pro, nebo proti hazardu, by si každý ze zainteresovaných subjektů měl zvolit placenou formu inzerce, což se občanskému sdružení nelíbilo."

Při hlasování v referendu by obyvatelé zřejmě volili mezi zákazem a zachováním současného stavu. Upravovat referendem různé varianty regulace by bylo velmi obtížné.
Ústí zatím herny příliš neomezuje a nemá ani vyhlášku, která by regulovala jejich počet nebo provozní dobu. Do rozpočtu plyne z heren městu ročně osm až deset milionů korun. Peníze radnice směřuje do podpory sportu, kultury, sociálních věcí a školství. Některá města v regionu už hazard zakázala. Herny zmizely nebo postupně zmizí z Vysokého Mýta, Lanškrouna, Litomyšle, Králík nebo Proseče na Chrudimsku.
Do diskuze o hazardu se zapojuje také občanské sdružení Spousti. „Chceme představit argumenty, které nás vedou k názoru, že hrací automaty a video loterijní terminály v podobě, v jaké jsou dnes v ČR provozovány, by v našem městě být neměly. Uspořádáme dvě veřejné debaty o problematice hazardu, jednu pro maturanty ústeckých středních škol, druhou pro veřejnost," uvedl za Spolek pro organické Ústí Petr Kulhavý. Beseda bude v Malé scéně 6. října od 18 hodin. Vystoupit by měly osoby, které se danou problematikou zabývají nebo s ní mají osobní zkušenost. Dá se očekávat, že kromě odpůrců hazardu a veřejnosti se do diskuze zapojí i provozovatelé heren. Zpětnou vazbu má od nich starosta Petr Hájek: „Zajímají se o současnou situaci, jestli bude referendum. Určitě budou chtít reagovat a účastnit se diskuze. Ale jejich kroky nemonitoruji."

Svědectví zevnitř: Hráli obyčejní lidé, učitelé i lékaři

Díky křižovatkám osudu jsem se dostala dvakrát do situace, kdy jsem nutně potřebovala práci a nebyla jiná možnost, než jít obsluhovat do herny. Poprvé to bylo v Žamberku, kde byla v herně i ruleta. Podruhé přímo v Ústí nad Orlicí.
Nikdy bych nevěřila tomu, kolik na první pohled normálních lidí sype peníze do těchto blikajících zařízení. V období po výplatě se všechna místa zaplnila. Mezi hráči se neobjevovaly jenom sociální případy – jak by spousta lidí očekávala. Hráli obyčejní lidé, prodavačky, zedníci, učitelé i lékaři… a velká spousta podnikatelů. Přímo před mýma očima se nejeden změnil z otce dětí a vzorného občana na kňourající trosku – tím více zničenou, čím blíže se stav jeho účtu blížil nule.
Dokonce i provozovatel rulety si myslel, že ji oblafne, a během jedné mé směny do ní nacpal víc než půl milionu korun. Je nutné dodat, že hned ten večer utekl někam do Německa. Následující den za mnou přišla do práce vietnamská mafie a začala řešit, kam zmizel onen výše zmíněný muž i s penězi, které následně z rulety vyndal, a ty tam tedy fyzicky chyběly. Byla jsem ráda, že jsem si při nástupu na tuto pozici odmítla vzít klíče na vybírání peněz z přístrojů. Řekla bych, že mi to zachránilo kůži. Takových i horších zážitků mám spoustu.
Momentálně se v této branži nepohybuji a jsem ráda, protože člověka negativně ovlivňuje už jen to, že se v tomto prostředí vyskytuje. Nejedna kolegyně k hazardu sklouzla s tím, že teď je automat nacpaný, tak něco pustí. Jedna slečna, se kterou jsem pracovala, musela odjet do Prahy a tam se teď živí pronajímáním sebe sama na privátě. Má tak pravidelný zdroj peněz, a ty může protáčet za drogy a automaty. Byla to normální holka.
Jsem máma dvou dětí a když vidím, jak hazard ničí tolik lidských životů, vím, že tohle pro ně nechci. Proto říkám hazardu stop.

Lenka Krejčí

(daf , miš)