Informaci o odvolání ředitelky Orlickému deníku potvrdil odbor vnějších vztahů a komunikace ministerstva školství. Stejně tak starostka Králík Jana Ponocná: „Měla jsem jednání s pracovníky ministerstva školství, kteří tady byli, protože odvolávali paní ředitelku."
Drahoslavu Horsákovou se nám v pátek nepodařilo kontaktovat, měla plánovanou dovolenou. K celé záležitosti by se však měla dnes vyjádřit.

Jako důvod odvolání ředitelky ministerstvo uvedlo: „Negativní hodnocení ze strany České školní inspekce i veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové, která konstatuje například špatné zacházení s dětmi v rámci zařízení."
Ke zrušení pasťáku se ministerstvo nevyjádřilo. „Není to spekulace, je to rozhodnutá věc. Ústav ke konci roku skončí," uvedl člověk obeznámený s děním v ústavu, který si však nepřál být jmenován.

Po zrušení pasťáku volala letos na jaře petice. Ta v Králíkách vznikla jako reakce na událost, jež se odehrála v noci 25. března, kdy dva chovanci brutálně napadli noční vychovatele – muži bodli do krku šroubovák a ženu zkopali.
„Ano, lidé přijdou o práci, ale další nepřijdou třeba o život," uvedl tehdy autor petice Adam Macek. Výchovný ústav má totiž asi čtyři desítky zaměstnanců, většina je z Králicka, které se potýká s vysokou nezaměstnaností. Že by se situace ještě zhoršila, připouští starostka Jana Ponocná: „Jsou to pedagogové, učitelé a vychovatelé, a nabídka pracovních míst v této kvalifikaci je tady téměř nulová."