Dvě přednášky už za sebou má Choceňská univerzita volného času. V letošním ročníku tu před zahájením rozdali indexy zhruba šedesáti účastníkům. „Chodí nám i lidé na jednotlivé přednášky, návštěvnost se pohybuje mezi sto až sto padesáti lidmi,“ prozradila Jindřiška Seichersteinová z Kulturního zařízení města Choceň. Příští přednáška se tu koná už v pondělí a tématem bude léčení hypnózou v podání psychologa Jiřího Zíky.

Číst bude i Viewegh

Po další říjnové přednášce na téma záhady Bible do Chocně v listopadu přijedou známé osobnosti – 6. listopadu vystoupí rodačka z Chocně, herečka Ivana Andrlová, a 20. listopadu bude ze své knížky číst spisovatel Michal Viewegh.

Indexy dostali i „studenti“ Králické akademie volného času (KAVČA), která se tu otevírá od roku 2014. Tématem zářijové přednášky byly houby s mykologem Liborem Tmejem. Podle ředitelky místní knihovny Kateřiny Brandejsové je kapacita, která činí zhruba třicet míst, téměř vždy naplněná. „Každý rok studentům předložíme k hlasování témata přednášek, oni si tedy rozvrh vyberou sami. Mají index, kam za účast sbírají razítka, a v prosinci a červnu děláme školní výlety,“ popsala.

Svět v proměnách je ústředním tématem 6. ročníku Univerzity třetího věku ve Vysokém Mýtě. V úterý jej odstartuje přednáška bezpečnostního poradce a analytika Andora Šándora na téma bezpečnost v Česku, po něm budou na podzim následovat socioložka Jiřina Šiklová, lékař bez hranic Tomáš Šebek a fyzici Jan Hollan a Vladimír Wagner.