9:00 V Pardubickém kraji jsou už jen 4 poruchy na vedení vysokého napětí – cca 1 000 domácností bez energie – na Chrudimsku – Proseč a okolí, Nové Hrady, Kameničky, Trhová Kamenice, Krásné, Ústí nad Orlicí – Orlické Podhůří, Sudislav,…

18:55 V Pardubickém kraji je nyní 20 poruch na vedení vysokého napětí 10 700 domácností bez energie, k nejpostiženějším oblastem  v Pardubickém kraji patří Ústí nad Orlicí a okolí, Chrudimsko a Pardubicko a Svitavsko.

18:38 V Mokošíně u Přelouče měl vichr v nárazch 125 km/h, na horách byl podobně silný (Svratouch 122 km/h). Kolem 100 km/h naměřila většina i níže položených stanic ve východních Čechách. 

17:18 Během čtvrtka od 0.00 do 17. hodiny evidují profesionální hasiči v kraji 310 zásahů v souvislosti s velmi silným větrem. Převažovaly opět spadlé stromy ať už na komunikaci, tak na střechy objektů či na zaparkované vozy. V Pardubicích dokonce nápor větru nevydržel přístřešek, který spadl na auto, hasiči odstraňovali i polámané pouliční lampy. "K další mimořádné události jsme vyjížděli ve čtvrtek odpoledne, kdy muselo být z autobusu evakuováno 46 lidí. Událost se stala na silnici z Chrudimi směrem na Medlešice. Autobus byl poškozen po nehodě s dvěma osobními vozy – vlivem větru pravděpodobně odlétl předmět z vleku u osobního vozu a rozbil okno autobusu. Při této události nebyl nikdo zraněn," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

15:15 "Poruchy se nám daří opravovat, ale současně se další objevují, ale situace se lepší. V některých částech, kde fouká opravdu hodně, musíme naše čety stahovat jinam, protože hrozí úrazy pády stromů a větví a musíme dbát i na bezpečnost našich pracovníků. Na místa se vracíme jakmile to situace  dovolí.  K 15. hodině  evidujeme v Pardubickém  kraji 40 poruch na vedení vysokého napětí 23 000 domácností bez energie, k nejpostiženějším oblastem  v Pardubickém kraji patří Ústí nad Orlicí a okolí, Chrudimsko a Pardubicko a Svitavsko," uvedla mluvří východočeské skupiny ČEZ Šárka Beránková.

12:33 "S přírodním živlem bojují snad všechny jednotky v Pardubickém kraji. Od 9. hodiny dopolední až do 12. hodiny odbavilo krajské operační a informační středisko dalších 78 událostí v souvislosti se silným větrem," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

11:45 Na silnici I/34 u obce Krouna způsobil padající větev dopravní nehodu. Větev spadla přímo na projíždějící osobní vozidlo, nehoda se obešla bez zranění.

10:08 Vedení Domova pro seniory v Heřmanově Městci uzavřelo  kvůli silnému větruvšechny vchody do zámeckého parku. V roce 2020 tam poničila blesková povodeň řadu stromů a není vyloučeno, že mohou být některé z přeživších od té doby porušeny.

9:55 Mezi Horním Holetínem a Ranou na Chrudimsku na trati z Pardubic do Havlíčkova Brodu vykolejil kvůli spadlým stromům na trať vlak. Během zásahu na vlak spadl další strom. Nikdo nebyl zraněn. Všichni cestující jsou v pořádku a jsou evakuováni autobusem. Více v samostaném článku ZDE

9:22 Vítr strhl střešní krytiny například na základní škole v Žamberku, na bytovém domě v Pardubicích Palackého ulici, v Holicích, ale i v Lichkově, dále vítr utrhl střechu na budově pošty v Býšti, ale i v Rosicích, kde utržená plechová střecha spadla a zatarasila celou šířku vozovky. Ve Skutči hasiči zajišťovali plechovou střechu, kterou potrhal vítr. Dále hasiči připevňovali střechu také v Čeperce na vzdělávacím středisku. Poničená střecha byla i v Chrudimi na Resselově náměstí i v Dolním Újezdu. Spadlé stromy většinou brání plynulému silničnímu provozu v celém kraji, dosud poničily i několik osobních vozidel. "Od půlnoci k deváté hodině ranní evidujeme 148 zásahů v souvislosti s opravdu velmi silným větrem, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

8:05 V Pardubickém kraji ohlásili ráno energetici 16 poruch na vedení vysokého napětí a 17 300 domácností bez energie, k nejpostiženějším oblastem v kraji patří Ústí nad Orlicí a okolí, Chrudimsko a Pardubicko, nejvíce poruch je na Svitavsku.

Poruchy způsobil velmi silný vítr, větve a stromy popadané do vedení. Na odstraňování se intenzivně pracuje, ale i čety energetiků musí dbát na bezpečnost, protože stále velmi silně fouká. Bohužel vítr se má uklidnit až zřejmě k večeru, takže se předpokládají další poruchy.