"V Netřebech běží od 02:00 v noci 24 hodinová lhůta, kdy musí působit na podestýlku dezinfekce. Podestýlka se začne vyklízet v sobotu v 08:00," řekl Černohorský.

Zatímco v Netřebech bylo 17.000 slepic usmrceno plynem ve speciálních kontejnerech, v Kosoříně hasiči pouští plyn přímo do osmi z devíti hal. Zlikvidováno by mělo být 54.000 slepic, zatím byla vybita více než polovina. Metoda se ukázala jako efektivnější, řekl Černohorský.

"Jedna hala se vynosila ručně. Nyní jsou vyklizené čtyři haly, dalších je zaplynovaných a budou se vyklízet," uvedl Černohorský. Pokud vše půjde podle předpokladů, s vyklízením dezinfikované podestýlky se začne v neděli ráno," řekl Černohorský.

Plyn se do hal napustí do výšky jednoho metru, to trvá asi hodinu až hodinu a půl. Předtím se ještě do stejné výšky pěnou utěsní otvory. Poté přibližně půl hodiny plyn působí. Hala se následně vyvětrá a pracovníci v ochranných oblecích vynosí mrtvou drůbež, která končí v kontejnerech. "Je to jednodušší a není to tak fyzicky náročné," uvedl Černohorský.

Veterináři ve čtvrtek usmrtili domácí 1717 kusů domácí drůbeže v obcích, kde se farmy nacházejí, řekl první náměstek hejtmana Roman Línek. Exotické ptactvo a holubové místních lidí by mělo být smrtící injekce ušetřeno. Veterináři ptáky pravidelně kontrolují a v současné době nemají výsledky, že by onemocnělo ptačí chřipkou, uvedl ředitel krajské Veterinární správy Josef Boháč.