V drůbežárně v obci Kosořín byla opět potvrzena ptačí chřipka. Další lokalitou jsou Netřeby. Lokality jsou v tří kilometrovém ochranném pásmu Nořína, bývalé lokality, kde byla chřipka potvrzena. Oznámil to vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek. Obce jsou uzavřeny. Jedná se zhruba o 80 tisíc kusů drůbeže.

Obě postižená hospodářství jsou podle SVS rodičovskými chovy a produkují násadová vejce, z nichž se líhnou kuřata. První farma v Netřebech u Českých Heřmanic patří firmě Mach drůbež a čítá asi 17.000 kusů drůbeže. Druhé hospodářství náleží společnosti Vajax Choceň a chová zhruba 54.000 kusů opeřenců.

"Když byla chřipka v Noříně a Tisové, tak se nás to tolik netýkalo, obchodování bylo v pořádku. Teď to pro nás znamená ztrátu prestiže, ale i ekonomické Skořenice s 15.000 kusy drůbeže. ztráty," řekl majitel firem Mach drůbež a Vajax Jiří Mach, jehož společnosti mají farmy po celé republice, chovy čítají asi milion kusů. V desetikilometrovém pásmu vlastní ještě farmu v obci

Veterináři mohou rozhodnout o likvidaci domácí drůbeže. V Chocni a místní části Dvořisko lidé chovají asi 600 kusů slepic, 30 kachen, 6 holubů a přibližně 50 exotických ptáků, řekl starosta Chocně Miroslav Kučera. V osadě Netřeby, které patří k Českým Heřmanicím, malochovy čítají 141 slepic a 25 exotických ptáků, uvedl starosta Českých Heřmanic Pavel Eliáš.

"Je mi líto místních lidí, ale výskyt ptačí chřipky se nesmí podceňovat," řekl Eliáš.

"V tuto chvíli probíhají základní uzavírky, uzavřeny jsou pouze příjezdové trasy k objektům obou chovů. Silnice prvních a druhých tříd jsou normálně průjezdné," řekla mluvčí orlickoústecké policie Eva Sichrová. O dalších uzavírkách může rozhodnout bezpečnostní rada kraje.

Potvrzen je zatím virus H5, zda jde o člověku nebezpečný H5N1 mají ukázat další testy. Jejich výsledky by měly být ještě dnes, řekl ČTK Zbyněk Semrád ze Státní veterinární správy. Podle něj budou přijata standardní opatření, tedy likvidace drůbeže v postižených chovech a vymezení ochranných pásem tři a deset kilometrů okolo míst výskytu. V těch pak platí zvláštní opatření.

První výskyt ptačí chřipky v chovu veterináři zjistili 20. června. Nakaženi byli krocany na farmě Zemědělsko obchodního družstva Zálší v Tisové na Orlickoústecku. O týden později byla nemoc zjištěna v chovu stejné společnosti v obci Nořín, vzdálené čtyři kilometry od Tisové.

Ptačí chřipka se v tuzemsku poprvé objevila loni. Zjištěno bylo 14 případů a vždy šlo o uhynulé volně žijící ptáky - labutě. Nyní se po roční pauze nemoc vrátila a zasáhla dosud čtyři chovy drůbeže na Orlickoústecku.