Jeho areál prošel generální rekonstrukcí podle projektu, který nosil zkušený kynolog Jaroslav Kovář v hlavě někdy od roku 2008. Zařízení, které začal provozovat v roce 1997 jako záchytnou stanici, se po dokončení prací změní doslova k nepoznání.

Vysoký standard 
i nové služby

Není to tak dávno, co se ozvaly hlasy kritizující údajně nevyhovující podmínky, v nichž se měli nacházet psi, kteří se z různých důvodů v ústeckém útulku ocitli. „Vím o tom, ale musím říct, že veškeré kontroly, jež do útulku přišly, vždycky dopadly dobře,“ říká k tomu Jaroslav Kovář. Jak dodává, zásadní věcí, která se musela v útulku v minulých letech řešit, byl vlastní zdroj vody. Tím se v roce 2008 stala studna s čerpadlem, kterou se podařilo vybudovat s finančním přispěním sponzora.
Zásadním krokem, který umožnil „odstartovat“ rekonstrukci útulku, se stal úvěr, který si pro svůj projekt Jaroslav Kovář vzal v loňském roce. Práce se rozeběhly v červenci a útulek se začal „z gruntu“ měnit.
„Nový útulek bude mít zhruba padesát umísťovacích míst. Bude splňovat všechny náročné parametry, které takovéto zařízení musí mít. Je také odhlučněný, takže by psy nemělo být slyšet na nedalekém sídlišti Dukla. Nových kotců bude zhruba čtyřicítka, nebude chybět budova se zázemím pro provozovatele ú-tulku, porodní boxy, noční boxy pro psy, kteří by neměli být venku v mrazech. Chceme také rozšířit služby o prodej krmiv a o psí hotel,“ přibližuje detaily kynolog.
Útulek bude podle slov Jaroslava Kováře dál provozován ve stejném režimu jako doposud. „Zatím mám uzavřenou smlouvu pouze s Ústím nad Orlicí. Jakmile bude celý areál dokončen, oslovím i další města s nabídkou spolupráce, abych byl z provozu útulku schopen splácet alespoň úvěr,“ říká Jaroslav Kovář. Ústecký kynolog si přitom rozhodně nenaservíroval malé sousto. Už nyní je v novém útulku proinvestováno zhruba 1,2 milionu korun. „V současné době je útulek zkolaudovaný s tím, že jsou určeny termíny definitivního dokončení kotců. „V zimě se dělat mnoho nedalo, byl bych ale rád, aby se provoz naplno rozjel v dubnu, záležet bude samozřejmě na počasí. Budou ještě nějaké dodělávky, záleží také na financích, ale to by už provoz útulku narušit nemělo,“ uzavřel Jaroslav Kovář.

Uznání kynologovi a všem, kdo pomáhají

Ústecký kynolog si za svou práci zaslouží rozhodně uznání, vždyť jeho útulkem prošel nespočet psů, z nichž absolutní většina se buď vrátila ke svým majitelům, nebo našla nové pány. Jak ale Jaroslav Kovář zdůrazňuje, je vděčen všem, kdo mu s jeho prací, která je svým způsobem posláním, jakkoli pomáhají. „Podporují mě sponzoři, také občanské sdružení, toho si velmi cením,“ prohlásil.