Město Vysoké Mýto dostalo na stavbu cyklostezky jedenáct nabídek, vítězná společnost nabídla stavbu za 8,1 milionu korun. Rozdíl v nabídkách firem, které projevily o stavbu zájem, dosáhl přibližně tří milionů korun. „Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury České republiky schválil našemu městu před půl rokem žádost o příspěvek. Stavba bude stát jedenáct a půl milionu korun, příspěvek od státu dosáhne výše téměř osmi milionů. Město zaplatí patnáct procent, ovšem vzhledem k tomu, že státní fond určuje způsobilé a nezpůsobilé výdaje, těžko se dopředu odhaduje, kolik dosáhne finanční spoluúčast města," vysvětlil momentální stav tajemník městského úřadu Jan Vlček.

Stezka povede na území Vysokého Mýta po pozemcích města, což se ukázalo jako velká výhoda při přípravě stavby i formulování žádosti o finanční příspěvek. Cyklisté budou za autodromem navedeni na půlkilometrovou účelovou místní komunikaci s asfaltovým povrchem, další část vytvoří nová stezka v délce dva kilometry, po celé délce dosáhne třímetrové šířky. Cyklisté budou jezdit přes Dráby a městský les na Voštici hned za okrajem letiště k tak zvané staré silnici na okraji Hrušové.

Cyklisté se svezou v květnu

„Letos poprvé je umožněno případně převést neprostavěné finanční prostředky do příštího roku, což dříve udělat nešlo," poznamenal Jan Vlček. Úvod prací obstará kromě jiného vykácení některých dřevin. Zachová se ale takový stav, aby z lesa nebyl nekontrolovaný přístup do prostoru letiště. Předpokládá se, že všechny práce skončí v dubnu příštího roku, a to i s uvažovanou přestávkou v zimních měsících, takže v květnu se projedou k Hrušové první cyklisté.

Vysoké Mýto usiluje, ve spolupráci s Litomyšlí, již dlouho o usnadnění pohybu cyklistů mezi oběma městy. Cyklostezka se v tomto prostoru ukazuje jako naprostá nutnost. Součástí dohody mezi oběma městy je koordinace postupu při zpracování obou stupňů dokumentace (k řízení územnímu i stavebnímu). Litomyšl již dostala ze státního fondu dvakrát finanční podporu, má dokončeny vlastně dva díly stezky v úseku přes Nedošín a k Novým Sídlům. Pak bude pokračovat ve stavbě do Cerekvice nad Loučnou, kde se trasa od Litomyšle a Mýta setká.

Úsek z Hrušové do Cerekvice nad Loučnou je také v kompetenci Vysokomýtských. Ti předpokládají, že se za Hrušovou využije rekonstruovaná polní cesta sloužící obyvatelům blízké osady Pekla. Trasa bude od Hrušové pokračovat přes most přes „pětatřicítku", jenž stojí vlastně už na okraji Cerekvice nad Loučnou.

Kdy bude v plném provozu celá cyklistická stezka mezi oběma městy, se dnes ještě nedá odhadnout. V každém případě však dokončené úseky výrazně pomohou odstranit smrtelné nebezpečí pro cyklisty, kteří se už nebudou muset pohybovat po této dopravní tepně spojující východ Čech a Moravou.

(jko)