„Prevence kriminality je nekončící práce, systém činnosti musí být postupný, například u nás vzniklo nízkoprahové centrum pro mladé, zaměstnáváme některé lidi z těch, kteří jinak práci nemají a uzavřely se herny ve městě," říká k tomu starosta města Miloslav Soušek.

Novinkou jsou noční služby strážníků

„Do Programu prevence kriminality a extremismu Úsvit byly pro loňský rok podány tři projekty: zřízení dvou pracovních míst asistentů prevence pro zástupce vyloučených lokalit, vzdělávání strážníků a policistů sloužících v těchto místech a zřízení městského kamerového dohlížecího systému. Není to jediná preventivní aktivita, finance poskytlo ministerstvo vnitra při spoluúčasti města," vysvětlil sociální kurátor Tomáš Salášek.
Asistenti prevence pomáhají od září loňského roku při udržování pořádku (poprvé se objevili „více na očích" při zářijových oslavách 750 let trvání města). Jsou označováni za prodlouženou ruku městské policie mezi obyvateli „vyloučených lokalit" v ulicích Husova a Čapkovská, nosí černý stejnokroj se světlým nápisem APK. „Romští asistenti se osvědčili, rádi bychom je měli také v nočních službách. Letos to snad dopadne, a to i po finanční stránce, my od nich nechceme represi, ale působení mezi ostatními, třeba mezi mládeží," uvedl velitel městské policie Jaromír Antl. „Vloni jsme celkový stav strážníků doplnili na osm lidí, takže novinkou jsou noční služby, které držíme po celý týden. Vloni také začal platit jiný systém parkování na náměstí Přemysla Otakara II., takže ubylo přestupků, snížil se počet dlouhodobě parkujících aut na náměstí," dodal velitel strážníků.
Loňskou anketu, jak obyvatelé vnímají bezpečnostní situaci ve městě, obeslalo 212 respondentů. Ti vnímají místa s bezpečnostním rizikem většinou podobně jako městská policie: za krizové byly označovány zvláště prostory kolem heren.

Žádají o další peníze na projekt

„Další anketa se koná nyní do konce ledna, je v ní opět několik jednoduchých otázek, výsledek nám zase pomůže v práci. Jinak kamerový systém byl spuštěn vloni v polovině listopadu, sestává ze čtyř kamer, ty se podílejí na snížení kriminality, což samozřejmě nezajistily jen tyto kamery. Ale osvědčily se, takže podáme žádost o podporu projektu na další tři kamery. Máme vytipována další tři místa, jednáme tam s vlastníky objektů, na nichž bychom kamery umístili. Ty budou zapojeny do současného fungujícího kamerového systému, zůstanou dvě pracoviště obsluhy: na Policii České republiky a na městské policii v budově radnice. Hodláme ještě požádat ministerstvo vnitra, jako součást jmenovaného programu prevence kriminality na letošní rok, o dotaci na asistenty, pak na projekt Individuální práce s klientem a na úpravu hřiště. V tomto případě se bude jednat o rekonstrukci a obnovu hřiště v Husově ulici, kde hodláme upravit pevný povrch a celkově místo zvelebit, takže mladí budou mít další místo k pohybovým aktivitám. Působit tady bude třeba občanské sdružení Emko. Všechny žádosti se musejí podat do půlky února, výsledek budeme znát asi v polovině dubna," seznámil podrobněji s detaily referent dotačních projektů radnice Jan Vlček. (jko)