„Chceme eliminovat jakoukoliv možnost, že se nám jednotlivé procesní záležitosti zpozdí,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický, podle jehož slov je důležitým krokem zjištění, že na tuto stavbu není potřeba řízení EIA. „To by její realizaci výrazně pozdrželo,“ podotkl hejtman.

Plánují cyklostezku

Do obce proudí tisíce turistů, a to nejen za Stezkou v oblacích. Místní si tak příliš klidu neužijí, kraj se tak nyní zabývá i hlukovými limity. „Hladinu hluku v obci bychom chtěli snížit aplikací takzvaného tichého krytu, který znají řidiči například z centra Pardubic,“ uvedl Netolický.

O co jde? Příměsí asfaltu je gumový granulát, který by mohl podle dostupných informací snížit hlučnost při odvalování pneumatik po povrchu až o devět decibelů. Žádost o potřebné územní rozhodnutí již byla podána. Zmíněná silnice by také nově měla být obousměrná, turistický resort na to chce reagovat rozšířením počtu parkovacích míst.

Nejen pro cyklisty pak obec připravuje cyklostezku, v první etapě by měla měřit čtyři kilometry. Existuje ale vize propojit Dolní Moravu s městem Králíky. Jak již dříve řekl starosta Dolní Moravy Richard Novák, pokud všechno dobře půjde, stavba cyklostezky by mohla začít v roce 2020.

Nepřehlédnutelný Červeňák mění barvu. Nelíbí se.
Červeňák si i nadále zachová svůj vzhled