Orlickoústecko: Na rekonstrukci prodejny se podílela obec

Nově zrekonstruovaná prodejna se v únoru letošního roku otevřela zákazníkům v Rudolticích. Obchod patří do sítě více než stovky prodejen družstva Konzum Ústí nad Orlicí.

„Rekonstrukce přinesla bezbariérový přístup do obchodu, větší prodejní plochu a hlavně tak potřebnou poštovnu,“ informovalo vedení obce na webových stránkách.

Obec podpořila rekonstrukci prodejny dotací 600 tisíc korun. Vedení družstva se zavázalo provozovat obchod přinejmenším po dobu deseti let s otevírací dobou minimálně 40 hodin týdně, včetně sobotního dopoledne, a nabízet sortiment 1500 druhů zboží.

Podle ředitele družstva Konzum Miloslava Hlavsy má provoz prodejen na malých obcích charakter veřejné služby, teprve u větších sídel jde o podnikání. „Pokud bychom malé prodejny zavřeli, ekonomicky si zřejmě dokonce polepšíme. Zatím jsme to neudělali, ale současný stav je neudržitelný,“ uvedl před časem Hlavsa.

Družstvo Konzum se dlouhodobě snaží získávat pro venkovské prodejny finanční podporu. V loňském roce byly podle družstva v přímém ekonomickém ohrožení tři desítky prodejen, jejichž roční souhrnná ztráta dosahovala téměř pět milionů.

Dotační titul na zachování vesnických prodejen vypsal Pardubický kraj před deseti lety. Dotaci na udržení prodejny, která nesmí přesáhnout 50 procent běžných ročních nákladů, maximálně však částku 100 tisíc, získaly vloni obce Albrechtice, Anenská Studánka, Bošín, Česká Rybná, Hejnice, Horní Heřmanice, Javorník, Jehnědí, Mostek, Oucmanice, Plchovice, Řepníky, Řetůvka, Seč, Strážná, Svatý Jiří, Voděrady, Žampach.

V letošním roce příspěvek kraje dosáhl 2,7 milionů. Z Orlickoústecka se do programu zapojilo pětadvacet obcí. „Problém malých prodejen řešíme již od roku 2008 a dlouho jsme byli jediným regionem, který podobné dotace dával. Díky těmto prostředkům se v malých vesničkách daří udržet v činnosti prodejny se základními druhy potravin,“ uvedl pardubický hejtman Martin Netolický.

Obce s dotací
Albrechtice, Anenská Studánka, Bošín, Cotkytle, Džbánov, Hejnice, Helvíkovice, Horní Heřmanice, Javorník, Jehnědí, Kameničná, Klášterec n/O, Mostek, Orličky Oucmanice, Petrovice, Plchovice, Podlesí, Přívrat, Řetůvka, Seč, Svatý Jiří, Tisová, Velká Skrovnice, Žampach.

Pardubicko: V Němčicích postavili novou prodejnu

Mnoho obcí řešilo v poslední době stejnou situaci – nemohly sehnat provozovatele pro vesnickou prodejnu.

Zásobování základními potravinami na pardubickém venkově v posledních letech stále častěji zajišťují vietnamští obchodníci. Je to i případ Starého Mateřova, kde mají prodejnu potravin přímo v budově obecního úřadu. „Dříve měl tento prostor v nájmu místní občan a tvrdil, že obchod už nemůže dál udržet. Vietnamcům se zde naštěstí docela daří,“ uvedl starosta Starého Mateřova Pavel Sehnoutek. V obci se navíc staví desítky nových rodinných domů a s počtem obyvatel bude přibývat i potenciálních zákazníků. Zatím obec provoz dotuje, ale místní jsou spokojení. Obchod se podařilo díky Vietnamcům zachovat i v sousedním Čepí, tam dokonce i bez finanční spoluúčasti obce.

Ve vesnici, která nemá aspoň 500 obyvatel, však prodej nebývá zajímavý už ani pro vietnamské obchodníky. Jako ve Vyšehněvicích. Tam obchod od letošního roku spravuje sama obec. „Provozovatel obchodu na obci těžko z tržeb financuje zaměstnanou prodavačku a další provozní náklady. Dalším problémem je přehuštěná síť hypermarketů. Zatímco obce začínají ze svého dotovat cizí nebo vlastní provoz prodejen, zisky řetězců odplouvají do zahraničí,“ řekla starostka Vyšehněvic Jana Exnerová.

V Barchově již obchod nemají, nedávno sem přestala zajíždět i pojízdná pekárna z Přelouče. „Problém je hlavně u seniorů, kteří kolikrát nejsou schopni si zajet na nákupy do Pardubic. Zkoušela jsem najít aspoň pojízdnou prodejnu, ale zatím nic,“ popsala situaci starostka Barchova Iveta Krebsová.

Zbrusu nová prodejna Jednoty funguje od poloviny července v Němčicích, přibližně osm let přitom byli místní bez obchodu. Němčice patří mezi vesnice v blízkosti velkých měst, které v novém tisíciletí zaznamenaly nevídaný růst a zvýšení počtu obyvatel. V obci pod Kunětickou horou žilo před dvaceti lety něco málo přes sto lidí, zatímco loni již 606. Nová prodejna vznikla díky spolupráci obce s Jednotou. „Pozemek jsme koupili napůl. Obec na své části vystavěla parkoviště, Jednota prodejnu. Po dvou týdnech provozu mohu říci, že zatím všechno šlape,“ uvedl starosta Němčic Jaroslav Štěpánek. V září v této obci otevřou také novou mateřskou školu, doposud museli rodiče vozit děti do Rábů nebo do Dřítče.

Ke kiosku si Neratovští vzali ještě skleník. A je tu i dílna.
Ke kiosku si Neratovští vzali ještě skleník. A je tu i dílna

Chrudimsko: Vysočina se ujala prodeje vlastními silami

Udržet obchod na malé vsi, to je pro živnostníky bez dotací na Chrudimsku v podstatě nemožné. V obci Vysočina to zjistili už dávno. Prodej potravin i dalšího běžného sortimentu tu nejen finančně dotují, ale obec jej dokonce na dvou místech zajišťuje plně ve své vlastní režii.

Vysočina to má o to těžší, že konkrétní obec s tímto názvem vlastně fyzicky neexistuje. Uvedený správní celek totiž tvoří sedm lokálně oddělených menších sídel: Dřevíkov, Možděnice, Petrkov 1. díl, Rváčov, Svatý Mikuláš, Svobodné Hamry a Veselý Kopec. A protože jsou od sebe tato sídla i na kilometry vzdálená, pouhá jedna prodejna by zdejším zákazníkům trn z paty nevytrhla. Obec se proto stará v různých lokalitách hned o tři provozovny.

„Na možděnickou prodejnu přispíváme finančně a prodejnu ve Dřevíkově provozuje sama obec přímo v budově obecního úřadu. Ve vlastní režii provozujeme ještě prodejnu ve Rváčově, ale tam jsme zašli dokonce tak daleko, že si budovu prodejny pronajímáme od společnosti Jednota,“ uvádí starosta Vysočiny Tomáš Dubský.

„Provoz všech tří prodejen je nerentabilní, ale s jeho pokrytím nám naštěstí pomáhají dotace z Pardubického kraje. Možná by stálo za to, kdyby se pro nějakou formu podpory rozhodl i samotný stát,“ přemítá starosta.

V Pohledu, místní části Mladoňovic, mají obchod i hospodu v kulturním domě náležícím obci. „Ani jedno nedotujeme. V obchodu je v nájmu spotřební družstvo Coop, takže od něj máme příjem do rozpočtu. Co se týče hospody, nasadili jsme neobvykle nízký nájem a exkluzivitu občerstvení při obecních akcích. V tuto chvíli hledáme nového provozovatele, který může očekávat nejvyšší podporu,“ říká starostka Mladoňovic Ivana Blehová.

V Libkově, obci u Nasavrk s pouhými 83 obyvateli, by naopak prodejnu neudrželi bez ročních dotací v řádu několika desítek tisíc korun. „Pomáhá nám i Pardubický kraj a my určitě chceme v této podpoře pokračovat. Vždyť by nám tu jinak už nic nezbylo,“ říká smířeně tamější starosta Vladimír Petr.

Svitavsko: Lodní kontejner proměnili v obchůdek

Obchod na vesnici? Dnes trochu nejistý podnik. „Lidé chodí kupovat jenom základní potraviny – chleba, rohlíky, mléko, jogurty, salám nebo mouku a cukr. Na větší nákupy ale jezdí do města do supermarketů a tam nechají každý týden stovky korun. Zatím prodejnu držím, ale na rovinu říkám, že prodej rohlíků mě nevytrhne,“ říká majitel obchodu s potravinami v malé vesnici na Svitavsku.

Přesto patří obchody mezi základní služby, které potřebuje každá vesnice. Ne všichni mají auto a zejména důchodci jsou i na malé prodejně závislí. To si uvědomili taky v Květné u Poličky, kde už rok funguje obecní obchod u hlavní silnice mezi Svitavami a Poličkou. Byla to vůbec první obec v okrese, která svůj obchod otevřela. „Byl to dobrý tah, ráno tam dokonce byla fronta. Rozšiřujeme sortiment a co lidé chtějí, to v našem obchodě máme. Paradoxně toho máme víc než v původním obchodě, kde některé zboží leželo rok a bylo zaprášené a nikdo ho nechtěl. Mají převahu cizí lidé, kteří k nám jezdí na zmrzlinu a pro sýry,“ vysvětluje starosta Květné Petr Škvařil. Květenský obchůdek je zajímavý i tím, že byl vytvořen v lodním kontejneru. Do vybudování prodejny vesnice dala zhruba 360 tisíc korun.

V některých vesnicích supluje obchod benzínová stanice, jako je tomu třeba v Budislavi, kde lidé načerpají pohonné hmoty a navíc nakoupí mléko, sýry, sušenky, těstoviny a další potraviny i třeba prací prášek. Druhou možností, kde nakoupit, je v turistické obci ještě obchod v hasičské zbrojnici, kde točí i zmrzlinu.

V severních Čechách je to už hojný jev, ale tady ještě není tak rozšířený, ale pomalu i na Svitavsku přibývají vietnamské večerky, které nabízejí potraviny i drogerii. Výhodou je otvírací doba až do večerních hodin.

Miroslav Jurenka.
Krajský zastupitel za ANO Miroslav Jurenka rezignoval