Policisté případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti, nyní se čeká na znalecké posudky. Viníkovi hrozí až osmileté vězení. I když jde o firmu, lze zodpovědného viníka dohledat. „Vždycky je nějaký člověk zodpovědný za odvedenou práci konkrétní skupiny," uvedla policejní mluvčí Lenka Vilímková.

UPLATNÍ REKLAMACI

Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického by mělo být jasno v nejbližší době. „Stanovisko černé na bílém s kulatým razítkem by mělo být do konce března," uvedl.

Pod stavbou je podepsána litomyšlská společnost Profistav, střechu jako subdodávku zhotovila pražská firma Cecolegno. Škoda zřejmě přesáhne patnáct milionů korun. „Nás to zajímá z hlediska pojištění. Kdo bude plnit pojistnou událost," řekl hejtman. Na opravy nebude kraj vypisovat novou soutěž, ale uplatní reklamaci u generálního dodavatele stavby. Podle hejtmana potrvají odhadem pět měsíců.

Stavební firma už odstranila všechny popadané části střechy a připravuje stavbu. Čeká, až bude hotová projektová dokumentace a zahájení oprav potvrdí technický dozor investora.

Po konzultaci s generálním dodavatelem externí odborník doporučil stavět na železobetonovou konstrukci lepené plnostěnné vazníky. „Lepený vazník je možný z hlediska hmotnosti a zátěže na železobetonovou konstrukci. Ještě přicházela v úvahu ocel se dřevem, rozhodně nepřicházel v úvahu betonový nosník," dodal Netolický.

ČTĚTE TAKÉ: Vyšetřování zřícení střechy sportovní haly: policie čeká na znalecké posudky