Nedostatky, které dlouhodobě vytýkala hygiena dvěma mateřským školám v městské části Hylváty (Nerudova a Pod Lesem), mají být podle vyjádření radnice odstraněny do 1. září letošního roku. Zásadním problémem bylo „křížení“ provozu školek a jejich kuchyní. Ten má od začátku příštího školního roku vyřešit dovážení stravy do obou předškolních zařízení z jídelny hylvátské ZŠ Třebovská.

Hygiena již byla informována

Ještě před nedávnem hovořili představitelé radnice o tom, že jsou ve hře tři varianty: dovážení jídla pro předškoláky z jiné jídelny a úprava výdejen jídla ve školkách; přestavba zmíněných mateřských škol tak, aby jejich kuchyně vyhovovaly podmínkám hygieny; třetí možností, která byla zmíněna, pak byla výstavba zcela nové mateřské školy, která by obě malé hylvátské školky nahradila. Před Vánocemi ale bylo rodičům dětí v obou školkách oznámeno, že se jídlo pro předškoláky bude dovážet…

„Rozhodli jsme se, že nejschůdnější cestou bude dovážení jídel pro obě mateřské školy z kuchyně Základní školy Třebovská. Tato varianta nám vyšla po posouzení různých okolností jako optimální,“ prohlásil v pondělí na letošní první tiskové konferenci ústecké radnice starosta Richard Pešek. Škola byla vybrána také s ohledem ke skutečnostem, že je nejblíž a je městským zařízením.

Tato varianta ovšem zahrnuje i úpravy výdejen jídel v obou předškolních zařízeních (představují investici v řádu statisíců korun). Ty by měly být realizovány do prvního září letošního roku. V tomto smyslu byla podle vyjádření ústecké radnice hygiena informována.

„V současné době se ale také projektuje případná stavba nové mateřské školy. Ta ovšem představuje velkou investici, a to více než třicet milionů korun. To je samozřejmě pro město velké sousto. Od přístaveb obou školek jsme upustili už jen proto, že by stály kolem šesti milionů, a podle nás by bylo lepší problém vyřešit jednou provždy stavbou zcela nového zařízení,“ doplnil starostu jeho zástupce Luboš Bäuchel. Připomněl také skutečnost, že je na světě nová iniciativa – založení soukromé mateřské školy s výukou anglického jazyka. „Iniciátorky hledají prostory, snažíme se jim pomoci. I to je jedna z případných možností, jak v budoucnu oběma hylvátským školkám odlehčit,“ uvedl místostarosta.

Ředitelky ani rodiče příliš nejásají

„Abych pravdu řekla, z vyjádření radnice jsme hodně zklamané. Společně s kolegyní, ředitelkou Mateřské školy v Nerudově ulici, jsme věřily, že hygiena poskytne ještě nějaký čas a město na novou školku v budoucnu najde peníze. Budovy obou mateřských škol jsou staré a v mnoha ohledech nevyhovující,“ řekla včera Deníku ředitelka Mateřské školy Pod Lesem Božena Špajsová. Jak dodala, nemá snad obavu o kvalitu jídel, určitá rizika ovšem podle jejích slov představuje samotná přeprava stravy pro předškoláky. „Ze samotné pří〜pravy jídel obavy nemáme, myslíme si, že by naše kuchařky mohly přejít do kuchyně Základní školy Třebovská. Spíš se obáváme převážení. Jídlo pro malé děti musí být čerstvé, převážením se přece jen znehodnocuje, je tu také větší možnost výskytu salmonelozy,“ uvedla. Jak uzavřela, zatím nemá žádné informace o tom, jak by měly probíhat přestavby výdejen jídla ve školkách a jak případně poznamenají jejich provoz.

Jak Deník zjistil, rodiče s dovážením obědů vesměs nesouhlasí. „Malé děti potřebují individuální přístup, je-li ve školce kuchařka, pokud je to v jejích silách, může jim vyjít vstříc. A také mi nepřijde, že by dovážení obědů bylo hygieničtější než vaření ve staré kuchyni. Zatím se uvařené jídlo rovnou servírovalo na talíře, tahle se někde uvaří, poputuje do přepravek, poveze do školky a pak teprve přendá na talíře,“ řekla nám jedna z oslovených maminek. „Něco jiného jí tříleté dítě a něco jiného desetileté,“ přidala se druhá. „Doufám, že tomu bude odpovídat skladba jídelníčku.“