Na pomyslný „start" Guláš festivalu Přívrat 2012 se postavilo dvanáct kuchařských týmů. Před půl jedenáctou dopoledne všechny dostaly sedm kilogramů masa z býčka ze Železných hor a před sebou měly jediný úkol: připravit v kotli na ohni ten nejlepší maďarský guláš, jaký jen dovedou.
A pak už to jelo „jako po másle": roztopit oheň, nakrájet cibuli a maso, připravit ingredience a vařit a vařit. To vše pod dohledem stovek nedočkavých diváků, kteří byli zvědavi na výsledek snažení kuchařů, z jejichž improvizovaných kuchyní se někdy řádně kouřilo. Mnozí z příchozích si totiž za nevelký poplatek koupili „ochutnávačku" a tím i právo okusit konečný výtvor všech soutěžících družstev a zapojit se do laického hodnocení.
Většina soutěžících byla z Přívratu, sousední Řetové a nedaleké Třebové, někteří ovšem přijeli i z větší dálky: v prezenční listině nechyběli kuchaři z Pardubic, Hradce Králové, Žlebských Chvalovic nebo Křižanovic. Jak Orlický deník zjistil od pořadatelů, o zájemce nebyla nouze. Strop soutěže, tedy kapacitu návsi, ale představuje dvanáct týmů. Někteří z hlásících se tak museli být odmítnuti.
Každý ze soutěžících kuchařských týmů měl svůj recept, se kterým chtěl v silné konkurenci obstát. Meat Choper Gulage Gang, který soutěžil i loni, letos nenechal nic náhodě. „Loni jsme vařili Hells Bells guláš, letos vaříme Hukot lebek. Děláme normální guláš s normálními ingrediencemi, žádné lečo. Loni totiž vyhrálo lečo, což je skandál," prohlásil se svým typickým humorem Milan Mužík, člen týmu, který měl i nepřehlédnutelnou originální image. „Ambici máme jedinou, chceme prostě vyhrát. Loni jsme nevyhráli, za což mohla neodmyslitelná ingredience, tedy slivovice. Aby maso zkřehlo, nejdřív ho ještě v lodně zalejeme půllitrem slivovice, druhý půllitr pak ale bohužel způsobil problém při výdeji, kdy jsme špatně evidovali porce a dávali jsme je moc velké. Tudíž selhalo know – how a na všechny zájemce nezbylo. Tím pádem jsme měli málo hlasujících. Prostě guláš brzy došel. Ovšem měli jsme nejdelší frontu, což byl pro nás úplně zásadní ukazatel," dodal se smíchem.
Někdo slivovici či vývar, někdo povidla
Jak ale Milan Mužík prozradil, není jejich guláš zcela standardní. Kromě úpravy masa slivovicí, aby si „vydechlo", nedávají do guláše žádnou vodu. „Voda je pro koně, my máme připravený vývar z oháňky a harfy od pana Hyláka. Máme i václavky, ještě uvidíme, zda je přidáme," prohlásil.
Jiný zajímavý recept měl folklórní soubor Lipka z Pardubic, jehož členové nejen vařili, ale zároveň na návsi vyhrávali, zpívali a tančili. „Sice máme minimální zkušenosti, ale vaříme guláš podle rodinného receptu naší členky Zuzky Sloukové, která je tu šéfkuchařkou. Připravujeme povidlový guláš. Nikdy jsme ho nedělali, navíc ze sedmi kil masa, nebude to snadné, ale věříme, že můžeme uspět," prozradil vedoucí souboru Michal Doubek.
Nechtěli se jen dívat, chtěli i ochutnat
Návštěvníci, ať již byli na Guláš festivalu poprvé, nebo po loňské úspěšné premiéře letos přijeli znovu, nešetřili chválou. „Přijela jsem s manželem z Lanškrouna. Dozvěděli jsme se o téhle akci, jsme tu poprvé a je to tu bezvadné. Nečekala bych, že se něco podobného může na takhle malé vesnici konat. A moc se těšíme na ochutnávání," svěřila se Věra Benešová.
Jan Kárský přijel do Řetové z Litomyšle. Tak trochu na výzvědy. „V Litomyšli jsem vařil na podobné soutěži, tam to byl nultý ročník. Tady je to větší, víc atrakcí, stánků. Vypadá to moc dobře. Ochutnávat samozřejmě budu, navíc jsem četl že se tu opéká býček, na to se jdu podívat, to mě opravdu zajímá," prohlásil.
Přívratské akce mají značku kvality
Organizátoři, v jejichž čele stojí exstarosta Přívratu Miroslav Veselý a Řetovák Standa Sedláček, mohli být s druhým Guláš festivalem rozhodně spokojení. Mezi kotli i mezi diváky vládla výborná atmosféra, všichni se výborně bavili. Vedle gulášů byly navíc ochutnávány ještě soutěžní buchty a pivo, nechyběl doprovodný kulinářský i hudební program. „Příprava akce dala samozřejmě práci, ohlas soutěžících i těch, kdo se přijdou podívat a bavit, je přitom pro nás největší odměnou. O Přívratu se ví, letos sem přijeli dokonce lidi až z Plzně, loni tudy náhodou projížděli, když byl první festival, druhý si už nenechali ujít," prohlásil spokojeně Miroslav Veselý.
„Všechny akce, které se tu konají, mají vždy značku nejvyšší kvality. Všechno, co tahle ´banda´ pořádá, ať už ten- hle festival, sousedské údolní hry, vinobraní nebo živý betlém. Osobně se před nimi skláním. Obdivuju všechny, kdo jsou dnes schopni bez nároku na nějakou odměnu připravit něco, co dává lidi dohromady a baví je. Klobouk dolů," složil organizátorům poklonu moderátor festivalu Tomáš Stejskal.
Porota ocenila Red Hot Chilli Pikant
A který guláš byl nakonec zapsán do listiny vítězů druhého ročníku festivalu jako nejlepší? Ochutnávajícím divákům nejvíc lahodil kulinářký výtvor týmu Chilli papričky (Řetová) pojmenovaný prostě Chilli guláš, nezávislá odborná porota pak nejvýš ocenila Red Hot Chilli Pikant, který připravila partička Mixle v pixle (Řetová).