Oba projekty lze až do konce června podpořit také prostřednictvím sbírky Konzumu Společně za úsměv.

Vratislav Dědek.

Který projekt podpořit? Rozhovor s primářem porodnice mimo jiné o fetálním monitoru, najdete zde, jícnovou echokardiografii představuje vedoucí lékař kardiologického střediska Vratislav Dědek:

V jakých případech se jícnová echokardiografie používá?

Jícnová echokardiografie je metoda, která díky bezprostřední blízkosti vyšetřovací sondy se srdcem, bez překážek pro ultrazvukové vlny, umožňuje přesné vyšetření srdce. Z toho vyplývá, že jícnovou echokardiografii provádíme jednak u nemocných, kteří jsou omezeně vyšetřitelní ultrazvukem přes hrudní stěnu, takzvanou trans-
thorakální echokardiografií, nebo je toto vyšetření doporučeno ihned z důvodu hledaného onemocnění srdce.

Dosud se u pacientů v Orlickoústecké nemocnici využívá jiný typ vyšetření, nebo se provádí jinde?

V současnosti se v Orlickoústecké nemocnici provádí takzvaná trans-
thorakální echokardiografie, v případě nezbytnosti provedení jícnové echokardiografie je nutno převážet nemocné do jiných zdravotnických zařízení – Pardubice, Hradec Králové, Svitavy, Chrudim. Samozřejmě musí být zváženo riziko transportu nemocného k vyšetření a zpět, zajištěn zdravotnický doprovod během transportu. Mnohdy je od tohoto vyšetření ustoupeno už z důvodu vysokého rizika spojeného s transportem.

Kolik zhruba pacientů měsíčně by toto vyšetření potřebovalo? A kdo jsou, co se věkového složení týká, vaši pacienti?

V současné době je toto vyšetření indikováno omezeně z důvodu rizika transportu. Předpoklad je 2-3 vyšetření jícnovou echokardiografií denně, jednak splňující potřebu nemocnice a současně i možnost vyšetření pro ambulantní nemocné.
Věková škála je velice široká od mladých nemocných, kdy hledáme například příčinu mozkové příhody, až po starší nemocné buď s vlastním srdečním onemocněním, nebo postižením srdce například při infekci srdečních oddílů u nemocných na intenzivních péčích.

Jak výrazně by nový přístroj zvýšil kvalitu oddělení a jeho služeb?

Přístroj v Orlickoústecké nemocnici by umožnil vyšetření všech pacientů bez rizika transportu. Současně by toto vyšetření v naší nemocnici zlepšilo možnosti léčby některých nemocí, například fibrilace síní. Nemocnice s možností tohoto vyšetření znamená vyšší kvalitu celkové péče pro nemocné v celém regionu.

Má personál s tímto přístrojem zkušenosti, nebo by jeho používání muselo předcházet odborné školení?

V současné době má zdejší personál zkušenosti s prováděním transthorakální echokardiografie, ročně se zde provede okolo 1200 vyšetření. Pokud se podaří zajistit vyšetření jícnovou echokardiografií do naší nemocnice, projde zdejší personál předem školením k této metodě a současně pro úvodní období bude zajištěn specializovaný lékař z jiného pracoviště s dlouhodobými zkušenostmi v této metodě.