„Na základě informace, že by měl nelegálně držet střelné zbraně, jsme v jeho bydlišti na soudní příkaz provedli domovní prohlídku. Při tomto procesním úkonu jsme zjistili, že má nelegálně držené hlavní části dlouhých zbraní a zakázané doplňky zbraní," uvedla mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková s tím, že v současné době policisté prověřují, jak muž tyto věci nabyl a zda s nimi nebyl spáchán trestný čin.

Za nelegální ozbrojování může jít muž až na dva roky za mříže. Nejen to – ještě ho čeká další vysvětlování. „Navíc údajně se zbraní střílel z okna domu do kmene stromu, čímž tímto počínáním mohl ohrozit osoby pohybující se ve volném prostoru," přiblížila Lenka Vilímková důvod, proč se jeho jednáním bude zabývat příslušný správní orgán.

Pocit bezpečí

V souvislosti s tím se přímo nabízí otázka, zda se trend ozbrojování nebude vzhledem k situaci s imigranty zvyšovat – zda lidé začnou uvažovat v tom smyslu, že pokud by se něco stalo, ochrání se. Na Orlickoústecku podle policejní mluvčí však nejsou tyto případy časté.

Psycholog Karel Bröckl Deníku řekl, že lidé se v současné době chtějí cítit bezpečněji. „Projevuje se určitá nedůvěra v to, do jaké míry dokáže lidi ochránit systém, který u nás funguje," vysvětlil psycholog Karel Bröckl. Samozřejmě otázkou je, zda je to správně. „Dobře by to bylo tehdy, kdyby všichni postupovali racionálně a byli schopni ve vyhrocených situacích jednat uvážlivě. Bohužel v populaci to ale takhle obecně není. Mezi námi jsou samozřejmě i lidé, kteří jsou schopni v určitých vyhrocených situacích jednat nepromyšleně, impulsivně, a v tom je zase určité nebezpečí," dodává.

Na Orlickoústecku je případ muže z Králicka, kterého za nelegální držení zbraní čeká trestní stíhání, ojedinělý. Nutno podotknout, že získání zbrojního průkazu není nikterak složité. Stačí se rozhodnout, k čemu bude držená zbraň využívána (zda na sportovní střelbu, sebeobranu, či jiné), mít lékařský posudek, splnit věkové kritérium 18 či 21 let a splnit teoretickou a praktickou zkoušku pod dohledem zkušebního komisaře.

Někteří v minulosti navrhovali, aby každý žadatel o vydání zbrojního průkazu prošel psychotesty. Podle psychologa to však není nutné. „Upřímně řečeno, ani psychotesty nedokáží predikovat jednání člověka za jeden rok nebo třeba za pět let. Tím, že počet žadatelů stoupá, by ale nebylo od věci, aby obvodní lékař, který dělá lékařskou prohlídku, věnoval tomu člověku více pozornosti. Aby byl více informován a vnímal určité projevy žadatele a pak jej eventuelně mohl poslat na psychologické vyšetření. Kontakt s obvodním lékařem však bývá bohužel velmi krátký," podotkl Karel Bröckl.