Zdejší starosta Petr Fiala zařazení Letohradu jako posledního bodu programu očividně schvaloval. „Je to správně, protože vidět to nejhezčí je vždy dobré na konec," neskrýval svůj patriotismus. Miloš Zeman je prvním prezidentem, který Letohrad oficiálně navštívil.

Letohradským dokázal, že se na každou pracovní návštěvu pečlivě připravuje, když mluvil o tom, že se město dříve jmenovalo Kyšperk a zajímal se o ukradený poklop, jehož absence při velké vodě způsobila problémy na Orlici. Náš Deník o tom informoval letos v červnu. „Ptal jsem se pana starosty, zda se zloděj nebo ten poklop našel, ale nenašlo se ani jedno, ani druhé," řekl Miloš Zeman zhruba třem stovkám lidí, které dorazily na náměstí na besedu.

Dotazující se jej ptali na politické oponenty, zavedení Eura, vystoupení z EU, tradičně došlo i na migranty. Jednu z tazatelek zajímalo, zda skutečně hrozí válka, jak neustále čte na netu, a proč německé noviny radí, ať se lidé zásobí. „Nikdy nevěřte tomu, co píšou noviny, ať české, nebo německé," rýpl si tradičně do médií Miloš Zeman. „I když si myslím, že nebezpečí je tady poměrně hodně, a o jednom z nich také dlouho mluvím, je nelegální migrace, nemyslím si, že je důvod očekávat válku. Je důvod očekávat další migrační vlnu, která bude trvat několik let," konstatoval bývalý prognostik. Letohradskému náměstí během svého výkladu o tom, zda setrvat v EU, dokonce zazpíval refrén písně Money, Money, Money od Abby.
Poslední dotaz mohla položit malá dívka, k překvapení všech se ale zeptala na to, jestli se jí prezident podepíše. „Velice rád, pokud to nebude dlužní úpis," opáčil prezident. „Napsal mi Anitce Miloš Zeman," pochlubila se devítiletá dívenka, která má už v památníčku i podpisy známých biatlonistů.


Na náměstí ale Miloš Zeman neměl jen své příznivce. Do jeho závěrečných slov začal neznámý mladý muž skandovat „Špína, hnus, fašismus". „Neandrtálci také řvali," zachovala hlava státu bohorovný klid. Muže odvedli policisté. Nátlak prezidentových příznivců musela ustát skupinka odpůrců s transparentem „Stydím se za ´svého´ prezidenta". Když se Orlický deník mladého muže, který transparent třímal, zeptat, co mu na prezidentovi vadí, nechtěl mluvit. „Nebudu odpovídat, nechci nikde být. Nedělám to pro zviditelnění," tvrdil. Pozdě, tou dobou si ho nafotilo a natočilo několik novinářů a televizních štábů.