Zhruba dvouhodinovým programem už prošlo přes osmnáct tisíc mladých lidí. Cíl je jasný: upozornit na nebezpečí, která nepozorností a lehkovážností na železnici hrozí.

Tři části programu

V Letohradu vlak zastavil minulý týden v úterý a po dva dny se tu vystřídalo bezmála dvě stě padesát kluků a holek z druhého stupně základních škol a ze středních škol. Program se dělí na tři části praktické ukázky první pomoci a hasičské techniky, beseda s odborníky v konferenčním voze a kinovůz pak promítá zhruba třicetiminutový film zvaný To nedáš. Záběry v něm jsou velice autentické. „Občas se stane, že film dětem neudělá dobře,“ podotýká manažerka projektu Elen Mátéová, podle níž je cílem vlaku děti vyděsit a upozornit na nebezpečí.

Film je členěn do pěti sekvencí, které ilustrují například nehodu vlaku na přejezdu s mladíkem se sluchátky na uších, přejetou dívku, která si zkrátila cestu přes koleje, či chlapce, jenž přišel o nohu při nastupování do rozjetého vlaku. Už nyní ale České dráhy připravují na příští rok nový film, který bude připomínat, že každý má jen jeden život, který nejde restartovat.

Preventivní vlak po České republice jezdí už deset let a patří k významným projektům Českých drah. „Statistiky každoročně dokládají, že se stále najdou mladí lidé, jejichž úroveň respektu k jasně daným pravidlům na dráze, ať již jde o automobily na přejezdech, hry na odstavených vagónech nebo přecházení tratě mimo určená místa, je velmi nízká,“ uvedl člen představenstva Českých drah Michal Štěpán. Důkazem toho je i nedávný případ z Ústí nad Orlicí, kdy starší muž při naskakování do rozjetého vlaku přišel o nohu.

Preventivní vlak zastaví v úterý a ve středu (3. a 4. října) na nádraží v České Třebové, ve čtvrtek 5. října budou dva vagóny projektu k vidění na nádraží v Chocni.