Většina věcí, které se sešly v České Třebové byly nové, ještě v originálním balení v krabicích. Lidé donesli nové deky, spacáky, karimatky, dámské, hygienické prostředky, prací prášky, čistící prostředky, kartáčky, plenky pro děti, toaletní papíry apod.

„Během tří hodin přišlo přes 150 Českotřebováků, kteří přinesli tolik materiálu, že se nám do toho největšího tranzitu, který jsme sehnali, málem ani nevešel,“ uvedl místostarosta České Třebové Josef Jan Kopecký, který náklaďák do Brna následně odvezl.

„My děkujeme. Byl to super pohled na plné auto během čtyř hodin,“ uvedla Třebovačka Monika v komentáři na facebooku, která vůz také z části naplnila.

Činnost města ocenil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který už od začátku s vedením České Třebové spolupracuje.

V České Třebové bude od středy k dispozici krajský centrální sklad humanitární pomoci, kam se budou svážet sbírky z celého regionu.

„Chtěli bychom tak centralizovat tuto pomoc a odvážet ji na Ukrajinu ve větším celku například prostřednictvím kamionů či po železnici,“ vysvětlil důvod vzniku centrálního skladu hejtman Martin Netolický.

Ve firmě Velebný v Ústí nad Orlicí tisknou jednu ukrajinskou vlajku za druhou.
Došly látky. O ukrajinské vlajky z Ústí nad Orlicí je obrovský zájem

Kraj využije prostory bývalého areálu společnosti Böhm-Plast-technik v Bezděkově, který je nyní prázdný.

„Proběhne zde třídění podle druhu materiálu, poté bude moci být naložen na větší vozidla a buď dovezen přímo na hranice s Ukrajinou, kde již jednáme o přímém převzetí s regionální samosprávou nebo je potenciálně možné i přeložení nákladu na vlak s využitím železniční infrastruktury,“ řekl Netolický.

„V tuto chvíli předpokládáme závozy dvakrát týdně. Další postup bude záležet na množství materiálu. Krajský sklad však nebude určen pro běžné přijímání pomoci, ale bude celokrajským meziskladem a třídírnou,“ dodal hejtman,

Místostarosta Josef Jan Kopecký se stal dobrovolníkem a vedle materiální pomoci nabízí i odvozy pro Ukrajince na hranicích, kteří potřebují azyl v České republice. Zatím ale podle jeho zjištění, je potřeba na Ukrajinu vozit spíše materiální pomoc. Na hranicích je mnoho uprchlíků, mezi nimi i maminky s dětmi, které zatím nejsou připraveni odjet do Evropy, ale potřebují pomoc přímo tam.

Ukrajina.
Vzpomínáme na Ukrajinu: Překrásné místo plné památek a vstřícných lidí

Dobrovolníků je podle jeho slov zatím na hranicích dost. „Prosím, momentálně nejezděte na hranici na slepo, dobrovolníků je tam teď víc než těch, co je mohou odvážet. Většina uprchlíků je ještě na ukrajinské straně. A ti potřebují spíše materiálovou pomoc. Spacáky, karimatky, hygienické potřeby pro ženy a děti, balenou vodu atp.,“ uvedl Kopecký na svém facebooku.

Důležité je podle Kopeckého nevozit oblečení či věci, které člověk najde doma, ale cíleně jen věci ze seznamu, které sběrná místa a ukrajinská ambasáda zveřejňují. Jsou to deky, spacáky, karimatky, cokoliv teplého, do čeho se mohou zabalit. Dále obyčejné věci jako kartáčky, toaletní papír, mýdla, dámské hygienické prostředky, dezinfekce apod.

V případě, že chce někdo pomoc přímo na hranicích, je nejvhodnější se přihlásit jako dobrovolník na ambasádu a čekat na konkrétní výzvu. „Pokud by někdo chtěl pomoci, zapište se na seznam a ambasáda vás sama kontaktuje, a řekne vám koho, kolik lidí, jak se jmenují a kde je pro ně domluvené ubytování,“ předal své zkušenosti Kopecký.