Nadšenci sdružení kolem bývalého starosty Miroslava Veselého umí dobrou taškařici nejen vymyslet, ale také dotáhnout k dokonalosti. A to jak po stránce čistě ideové, tak po stránce realizace. Na devět soutěžních družstev čekalo na návsi devět kotlíků původem přímo ze země guláše – Maďarska.
Nešlo o žádnou nostalgickou vzpomínku na táboráky. Miroslavova družina se inspirovala podobnou soutěží v Krkonoších a především v Maďarsku, kam Miroslav Veselý jezdí hájit české barvy na závody ve výrobě klobás na Klobászfestival ve městě Békéscsaba. Úspěšný tým, který loni v Maďarsku mezi 468 účastníky vybojoval 12. místo, předváděl v Přívratu výrobu klobás a vaření polévky haláslé.
Kuchařské týmy úderem desáté hodiny vyfasovaly sedm kilo hovězího masa a potom už to bylo na jejich kulinářských dovednostech. Přesto, že se fantazii meze nekladly, zvolila většina „klasiku“. „I klasiky se liší, takže jsme udělali takový kompromis mezi klasikami. Přiléváme tam rum,“ prozradila Pavlína Řezníčková z domácího týmu „Kejklířů“. Na tradici naopak vsadily „Selky z Půlnočního království“ i drsní „Meat chopper“. Ze sejgr guláše „Holek z porcelánu“ – tým tvořilo pět sester – voněl jalovec. „Na kotlíku máme uvázaný pytlík s jalovcem. Je to vyzkoušený recept, poradila mi ho zkušená kuchařka,“ prozradila Lída Kovářová. Do experimentu v podobě řidšího guláše se pustili kuchtíci z osady Tři kocoury u Morašic i autoři veselého guláše se zeleninovým lečem.
Vzorky posoudila odborná porota i veřejnost, pro kterou bylo připraveno také sedm druhů regionálních piv.

Čím „vylepšili“ guláš
-  rumem
- jalovcem
- zeleninovým lečem