Ke shodě na povolební spolupráci dospěli rovněž nově zvolení zastupitelé za Koalici pro Českou Třebovou, ČSSD, ODS a sdružení 27 statečných v České Třebové. Podpis koaliční dohody mají naplánovaný na neděli.

„Vzhledem k tomu, že vzniká čtyřkoalice, tak to jednání bylo trošku delší. Ve čtvrtek proběhla schůzka zástupců, na které jsme pracovali na programu. Dospěli jsme ke shodě. Součástí koaliční dohody budou i programové priority,“ upřesnila lídryně vítězného sdružení a kandidátka na starostku Magdaléna Peterková.

Dojednáno mají i ve Vysokém Mýtě. Radnici bude následující čtyři roky vládnout široká koalice Nestraníků, ODS, ANO, KDU-ČSL, sdružení Patrioti, Volba pro město a Naše Mýto, která v zastupitelstvu disponuje přesvědčivou většinou šestnácti hlasů.

„Dohodli jsme se, že budeme pokračovat ve stejném složení jako doposud. Personální situace je dohodnutá,“ říká volební lídr Nestraníků a současný starosta František Jiraský, který bude ve funkci pokračovat. Staronovým místostarostou bude Martin Krejza z ODS. V sedmičlenné radě města usednou Blanka Kysilková za Nestraníky, Jiří Kovařík za Volbu pro město, Jaroslav Korbel za KDU-ČSL, Jan Lipavský za Patrioty a Helena Mandíková za ANO.

Slavnostní podpis koaliční dohody na radnici v Ústí nad Orlicí.
Koaliční dohoda v Ústí podepsána

„Shodli jsme se, že písemná forma koaliční smlouvy není nutná, ústní smlouva platí úplně stejně, jako písemná. Na programovém prohlášení budeme ještě pracovat, je to náročnější dokument a do ustavujícího zastupitelstva jej určitě nedokončíme,“ upřesnil František Jiraský.

Naopak v Žamberku nebo Králíkách koaliční námluvy stále pokračují. O něco blíže možné povolební spolupráci jsou v Žamberku. „Rádi bychom pokračovali se současnými partnery Žamberskou demokratickou koalicí a hnutím ANO. Tato koalice, která fungovala čtyři roky, je silnější o dva mandáty,“ nastínil starosta Jiří Dytrt a jednička na kandidátce vítězných Nezávislých.

Do povolebních jednání se v Žamberku zapojila i Strana přímé demokracie, která ve volbách získala jeden mandát. „Jsme malé město na to, abychom si hráli na koalici a opozici. Jednáme se zástupci SPD, jestli bychom se případně programově shodli, abychom měli patnáct mandátů. Jeden z koaličních partnerů ještě zvažuje možnou jinou alternativu, takže jsme se domluvili na příští týden,“ přiblížil Jiří Dytrt.

V Králíkách jsou povolební vyjednávání na začátku. O víkendu by se ale mohla významně posunout směrem k budoucí dohodě. „Variant je víc. Další kolo rozhovorů chceme začít tento víkend. Očekávám, že to uzavřeme,“ sdělil kandidát na starostu Václav Kubín ze sdružení Sportovci. Utvoření velké koalice, o které se po volbách rovněž hovořilo, Václav Kubín nepředpokládá.

Radnice v Letohradu. Ilustrační foto.
V Letohradě beze změn