„V průběhu července až září tohoto roku plánujeme začít poskytovat službu chráněné bydlení v bytech v Tyršově ulici v Letohradu, v domě naproti nádraží, a v Žamberku v domě v ulici Českých bratří pod radnicí. V přízemí bytového domu v Letohradu navíc připravujeme na září otevření malého obchůdku s nabídkou výrobků našich rukodělných dílen," popisuje novinky ředitel žampašského domova Luděk Grätz a dodává, komu poslouží: „Naše služba chráněné bydlení je určena pro vybrané uživatele, kteří mají schopnost bezproblémového soužití v bytech nalézajících se v běžné komunitě. Součástí této změny je samozřejmě také příprava klientů, ověřování jejich schopností a zajištění nezbytné asistenční péče v potřebném rozsahu."

S pomocí důvěrníků si pak klienti vytvářejí osobní cíle, ve kterých se zaměřují na konkrétní činnosti, v nichž se mají zlepšit, jak připomíná vedoucí služeb chráněného bydlení domova Miroslava Poláčková: „Týká se to individuálně třeba hospodaření s kapesným. Dále se učí nakupovat, pečovat o svou domácnost, prát, žehlit. Neustále se tak zdokonalují ve všech činnostech, které jsou spojeny s jejich osobou."

Dosud žijí samostatně v městských bytech žampašského domova tři páry a jeden muž. A další pár si sen o vlastním bydlení, které jim dopřeje více soukromí i odpovědnosti, splní podle Miroslavy Poláčkové již brzy. Na asistentech pak je, aby hendikepovaným poskytli v zapojování do běžného života podporu.
„Když žijí ve svých domácnostech, učíme je, aby se chovali jako ostatní lidé, chodili slušně oblékaní a nevybočovali. Naopak se nám pak stává, že ve chvíli, kdy jim třeba vysvětlujeme, že když je zima, není normální, aby chodili polonazí, na ulici pak potkáme polonahého člověka. Vede nás to k zamyšlení, jestli po nich možná nevyžadujeme zbytečně moc, protože ani my ostatní v běžné společnosti řadu věcí neděláme tak správně, jak po nich chceme," podělila se o zkušenost z praxe sociální pracovnice.

Důkladná příprava

Změnám, které v nejbližších měsících Domov pod hradem čekají, předcházely důkladné přípravy. Tým na nich pracoval téměř dva roky, jednal s uživateli, zákonnými zástupci, zástupci měst a obcí, čerpal zkušenosti s rozvojem chráněného bydlení z jiných zařízení. „Velmi podstatné pro nás je, aby všichni uživatelé měli nadále dostatečnou nabídku aktivizačních činností a zejména pracovního uplatnění," říká Jaromír Fabián, vedoucí sociální péče domova.
V rámci transformace pobytových služeb plánuje domov do roku 2018 celkovou kapacitu služby chráněné bydlení ještě navýšit.