Volba speciální dvojmístné tříkolky jako dopravního prostředku není náhodná. Když Jiří Junek ve svém prvním poslaneckém týdnu navštívil pobočku ústeckoorlické Charity v Letohradě, dozvěděl se od její ředitelky i to, že Charita disponuje zajímavým a specifickým vozovým parkem. Od roku 2012 totiž nabízí k zapůjčení speciální pomůcky pro handicapované občany, které jim umožňují a usnadňují pohyb v přírodě. Díky partnerství v projektu  „Orlické hory pro všechny" byla pořízena  taková vozítka, jako jsou elektrický skútr, tandemové kolo, tandemová tříkolka, kolo s rampou pro invalidní vozík a odlehčené invalidní vozíky. Povědomí o půjčovně a všech jejích službách se však ještě nedostalo mezi širokou veřejnost a zejména tandemové kolo a tandemová tříkolka čekají na větší využití. Došlo tak ke vzájemné dohodě, že se společně pokusí celou věc více propagovat. Proto vznikl nápad využít tříkolku jako dopravní prostředek po cestě regionem v poslaneckém týdnu.
Jiří Junek tak usedne se svým asistentem Radkem Štěpánem za řidítka tříkolky, aby dojeli nejdříve za starostkou Králík a poté se vydali na obecní úřad do Červené Vody. Čeká je tak více než 50 kilometrů náročným terénem. Důvěra realizačního týmu v to, že naplánovanou vzdálenost urazí, je bohužel nízká. Oba borci však tajně spoléhají na přídavný elektromotorek, který by mohl v nejnáročnějších pasážích jejich túry pomoci.
Vedle propagace Charity a její speciální půjčovny si Jiří Junek od akce slibuje i další. Mimo posílení oslabené poslanecké fyzičky by mělo být cestou i dost času na promyšlení mnohých legislativních problémů, na které narazil při svých předchozích cestách regionem. Hlavou se mu tak bude honit otázka, zda se na příští schůzi poslanecké sněmovny najde dostatek argumentů pro schválení novely zákona 416/2009, tolik potřebné pro výkupy pozemků na R35. Přemýšlet bude také nad návrhem památkového zákona, nad speciálním základním školstvím, nad podmínkami vynětí  pozemků ze zemědělského půdního fondu. Rovněž se bude moci přesvědčit o stavu silničních stromořadí v severní části Pardubického kraje a zamyslet se, jak řešit jejich případnou absenci.
(tz)