Jednání volebního výboru o odvolání Hany Lipovské iniciovala režisérka a poslankyně Olga Sommerová (LES). Podle ní Lipovská ztratila svou nezávislost a kandidaturou se rozhodla zastupovat vyhraněný politické směr.

„Kdo jiný než zákonodárci má dbát na dodržování zákonů?“ vysvětlila Sommerová své stanovisko.

Podle místopředsedy výboru Tomáše Martínka (Piráti) nakonec pro odvolání hlasovalo všech osm přítomných poslanců. O odvolání Lipovské nyní musí rozhodnout plénum sněmovny. Její řádná schůze začne v úterý 14. září.

Psali jsme již:

Radní České televize Hana Lipovská
Volební výbor doporučil odvolat Lipovskou z Rady České televize

O odvolání Lipovské nyní musí rozhodnout plénum sněmovny. Její řádná schůze začne v úterý 14. září.

Lipovská se jednání nezúčastnila, ve sněmovně však přítomna byla a následně uspořádala tiskovou konferenci. „Mrzí mne, že paní Sommerová upřednostnila předvolební boj,“ zmínila Lipovská, která však podle svých slov bude usnesení Sněmovny respektovat. Už dříve rovněž slíbila, že do voleb nebude v Radě hlasovat.

V kontrastu s chladným vyjádřením Lipovské bylo vystoupení členů Volného bloku. Ti se naopak na zasedání volebního výboru dostavili, a to, jak je již zvykem, bez roušek či respirátorů. Lipovské se zastal také poslanec SPD Jaroslav Foldyna, když obvinil Olgu Sommerovou z podjatosti, kterou zdůvodnil spoluprací s Českou televizí.

Hana Lipovská povede kandidátku Volného bloku v Pardubicích.
Lipovská, Bašta nebo baron Filip de Aras. Volby mají v kraji řadu překvapení

Radní České televize Hana LipovskáRadní České televize Hana LipovskáZdroj: ČTKI přes opakovaný apel na to, aby si příznivci politického uskupení Lubomíra Volného nasadili respirátor, neposlechli. Po více jak hodinovém průtahu se tak celé zasedání přesunulo do jiné místnosti, kam již odmítači vládních opatření vpuštěni nebyli.

Lubomír Volný následně oznámil, že na jednání výboru podá správní žalobu. „Volný blok podá žalobu na průběh jednání výboru,“ řekl. To, že Sněmovní výbor kvůli nedodržení hygienických pravidel neumožnil Volnému zúčastnit se jednání, považuje za diskriminaci.

Hana Lipovská povede kandidátku Volného bloku v Pardubicích.
Volný budí nenávist. Distancujte se od Lipovské, vyzvali Duku Koller a Hřebejk

„Při příštím jednání Poslanecké sněmovny navrhnu odvolání Rady České televize,“ zmínil mimo jiné Lubomír Volný.

Původně měli poslanci debatovat rovněž o odvolání kandidáta SPD Josefa Nerušila, ten však dříve stihl podat rezignaci z Rady České televize.

Josefa Nerušila i Hanu Lipovskou do Rady ČT nominovali představitelé z řad katolické církve.