Rodině Plundrových za minulého režimu scházely ryby, tak si vyhlédli čermenský rybník a čekali na změnu režimu. Potom už stačilo jen rybník koupit od restituentky a rodinné rybářství mohlo začít vzkvétat. Asi tak se dá shrnout cesta rodiny z Dlouhoňovic k vlastnímu podnikání. Dnes má rybářství pěknou řádku příznivců a věrní zákazníci, třeba tiráci, si mohou být jisti, že pro kapra si mohou přijet i na Štědrý den.

Čermenský rybník v sobotu vydal pestrou skladbu ryb, v sítích asi pětatřiceti rybářů se mrskali kapři, amuři, tolstolobici, líni, štiky a sumci, nechyběla ani „bílá“ ryba, jako je karas, plotice nebo cejn. Dvě třetiny byly určeny pro trh, ty zbývající – násada – se vracely zpět, aby se rybník mohl lovit zase za rok. „Začínali jsme o půl sedmé ráno a končili při měsíčku, to se nám ještě nestalo. Ale počasí nám přálo, svítilo sluníčko, ale nebylo teplo. Když je chladnější počasí, ryba má menší spotřebu kyslíku,“ popsal průběh výlovu, který probíhá od roku 1995, majitel rybářství Milan Plundra.

Do Vánoc musí být ryba v kondici

Ryby, které neskončily v igelitkách a kbelících zákazníků hned na hrázi rybníka, byly převezeny do sádek rodinného rybářství v Dlouhoňovicích. Tím Milanu Plundrovi začala každodenní čtyřiadvacetihodinová služba, jež potrvá až do Vánoc. „Sádky musím mít pořád pod dohledem, chodím tam i v noci, aby se nezastavil přítok, neucpal se listím a podobně. Do Vánoc musíme rybu udržet v kondici,“ uvedl rybář.

Chuť dodává vápenaté podloží

A za kolik bude vánoční kapr? Cena se prý kvůli ekonomické krizi nebude lišit od té loňské. Takže kilo bude maximálně za 75 korun. „Kupní síla není taková, takže ceny zůstanou,“ potvrdil Milan Plundra, který bude s napětím očekávat výsledky vánočního prodeje v současné ekonomicky nepříznivé situaci. K rybníku v Čermné i do sádek v Dlouhoňovicích přicházejí především stálí zákazníci. „Stává se, že někteří z nich, třeba tiráci, kteří se vracejí na poslední chvíli na Štědrý den, si u nás rybu zamlouvají telefonicky ještě po cestě,“ přidal zkušenost majitel. Ryby z Plundrova rybářství lidem chutnají, specifičnost jim dodává vápenaté podloží, ryby jsou díky tomu chuťově zajímavé.

A jak se ryby upravují v rybářské rodině?
„Třeba tolstolobika udíme, kapra děláme přírodního na česneku s křenem. Ale na Vánoce máme dva – jednoho obalovaného a druhého přírodního,“ prozradil rybář. Na začátku jeho cesty k podnikání byla obliba v rybách a jejich nedostatek za minulého režimu. „Ryby nám chutnají a k podnikání jsme se dostali tak, že nám zkrátka chyběly, tak jsme si sami zřídili přísun zdravé výživy,“ říká s nadsázkou. „Čermenský rybník jsme si vyhlédli a potom koupili od původní majitelky – mlynářky, která tam hospodařila do jedenašedesátého roku, kdy jí ho znárodnili,“ zavzpomínal Milan Plundra.