Po čtvrtečním tornádu se po celé republice zvedla vlna solidarity. „Tak jako celý rok spoléháte vy na nás, tak tentokrát se karta obrací a my nyní spoléháme na vaši solidaritu a ochotu pomoci,“ napsali orlickoústečtí hasiči na svůj facebookový profil a vyhlásili tak humanitární sbírku. Ta potrvá až do páteční sedmé hodiny večerní. „Vše shromažďujeme na naší zbrojnici na náměstí,“ uvedl velitel hasičů Jiří Novák s tím, že zapotřebí je zejména balená pitná voda, hygienické potřeby, nářadí, trvanlivé potraviny i krmivo pro domácí zvířata. Před hasičskou zbrojnicí v Ústí nad Orlicí je také připravena kasička, kam mohou lidé přispívat finančně. „Za případné vybrané finance nakoupíme materiál, který bude v danou chvíli nejvíce potřeba. Rozhodně nebudeme vybrané finance věnovat nebo přeposílat jiným organizacím nebo fyzickým osobám na místě,“ dodal Novák.

Zkáza po tornádu.
ON-LINE: Dvě z obětí tornáda na jihu Moravy? Muž z Valašska a Slovenka

A kasičku na finanční příspěvek nabízí také Městská knihovna Ústí nad Orlicí. „Od dnešního dopoledne máme u výpůjčního pultu pokladničku, přes kterou můžete projevit solidaritu a my zaručujeme bezpečné odeslání na sbírkový účet, pokud je to pro vás samotné komplikované,“ napsali zaměstnanci knihovny na facebookový profil knihovny.

Pomoc přichází také z řad soukromníků. Například Miroslav Matějka z Tatenic nabídl k dispozici své nákladní auto, kterým nabízí možnost přepravy pomoci na místo.