Pokud zdárně dopadnou všechna jednání, policisty s radarem od dubna 2017 ve Třebovici neuvidíte. Zastoupí je kamery na vjezdu a výjezdu z obce, ty zaznamenají poznávací značku auta a systém následně vyhodnotí, zda průměrná rychlost v přesně vymezeném úseku nepřekročila tu povolenou.

Obec do systému z vlastního rozpočtu investuje asi milion a čtvrt. Dalších sto tisíc bude stát každý rok provoz a nutná údržba. Motivace je jasná. „Jde nám o bezpečnost. Chceme docílit, aby řidiči jezdili, jak se má," říká Libor Gremlica, starosta obce, kde je v těsné blízkosti frekventované silnice škola, hřiště i obytná zástavba.

Systém bude údaje předávat českotřebovské městské policii. Pokuty bude následně vymáhat tamní odbor dopravy. Město ho hodlá personálně posílit.

„Uvažujeme, že bychom jeden úsek zavedli i u nás," naznačuje starosta Jaroslav Zedník s tím, že jsou vytipované tři úseky, ale město nechce jít ve stopách Litomyšle, kde měření připravují na více úsecích. V Litomyšli na protest vznikl na Facebooku profil Ne úsekovým radarům.