„Máme kompletní dokumentaci i stavební povolení. Vše je domluvené i s orgány ochrany životního prostředí. Papírově je ke stavbě věže vše připraveno," řekl starosta Stronie Śląskieho Zbigniew Łopusiewicz. Toto město ležící dvanáct kilometrů za polskou hranicí je investorem projektu.

Ocel, kámen, sklo

Rozhledna bude vysoká jednatřicet metrů. Nacházet se bude vedle místa, kde stávala do roku 1973 původní věž. Základem nové rozhledny bude ocelová konstrukce. Ve spodní části bude obložena kameny, od deseti metrů výšky bude povrch tvořit tvrzené sklo.
Na Králickém Sněžníku se z české i polské strany nacházejí přísně chráněná území. Stavitelé proto budou muset při budování věže splnit řadu podmínek. Nebude se u ní nacházet žádná další budova ani hygienické zázemí, nepovede k ní rovněž žádná nová cesta. Stavební materiál na vrchol přepraví vrtulník.
Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky například požaduje kvůli možnému dopadu na chráněná území, rostliny i živočichy monitorovat vývoj návštěvnosti Sněžníku.
Mezi podmínkami je také přerušení stavebních prací vždy od poloviny dubna do poloviny července. „Stavební činnost by ohrožovala hnízdění ptáků a reprodukci zvláště chráněných druhů, například lindušky horské," stojí ve stanovisku CHKO z letošního ledna.

8 milionů zlotých

Vybudování rozhledny bude podle polského webu dkl24 stát kolem osmi milionů zlotých, což v přepočtu činí 53 milionů korun. Do výše nákladů se promítne například nutnost využití vrtulníku pro přepravu materiálu. Stavět by se mohlo začít již letos na podzim nebo příští rok na jaře. Výstavba rozhledny potrvá dva roky.

Bude to přínos

Podle odborníků na cestovní ruch pomůže obnovení rozhledny turismu v celé oblasti. Králický Sněžník leží na pomezí hned tří územních celků: Olomouckého a Pardubického kraje a polského Dolnoslezského vojvodství. Větší atraktivitu získá například nedaleký areál Dolní Morava.
„Pokud se našim polským partnerům povede stavbu rozhledny dotáhnout do konce, bude to z hlediska cestovního ruchu jednoznačně přínos. Zvýšila by se určitě návštěvnost Staroměstska, ale i ze strany z Polska," uvažuje předseda správní rady Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Jan Závěšický.
V pohoří Králického Sněžníku do značné míry chybí turistická infrastruktura. Na polské straně se jeden a půl kilometru od stejnojmenného nejvyššího vrcholu nachází chata Schronisko na Śnieżniku. Na české straně je situace citelně horší. Nejbližší chata Návrší je od něj vzdálena šest kilometrů.

Rozhledna na Králickém Sněžníku

Původní rozhledna na Králickém Sněžníku.Rozhlednu na Králickém Sněžníku začal v roce 1895 stavět Kladský horský spolek. Vzhledem k nepříznivým povětrnostním podmínkám se stavba táhla několik let. Věž byla uvedena do provozu v červnu 1899 a nesla jméno německého císaře Viléma I. Pruského.
U 33 metrů vysoké stavby se nacházela dřevěná horská chata.
Po druhé světové válce se věž ocitla na polské straně hranic. V roce 1948 ji opravil Polský tatranský spolek.
Poté stavba chátrala a kvůli nedostatku peněz na rekonstrukci bylo v roce 1973 rozhodnuto věž strhnout.
Zdroj: Wikipedia