O ubytovací zařízení, tedy o hotely, penziony nebo kempy, je v Pardubickém kraji nouze. Dle počtu je v mezikrajském srovnání s 350 hromadným ubytovacími zařízeními na posledním místě. Nejméně možností si vybrat, kde chtějí přenocovat, mají turisté v okresu Pardubice. I když je nabídka ubytování v okolí krajského města nejnižší, nejméně pokojů z celého kraje je na Svitavsku. Z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zároveň vyplývá, že nejlépe jsou na tom ve zmíněných statistkách na Orlickoústecku.

Problémy s nedostatkem míst pro návštěvníky mají téměř ve všech městech na Svitavsku. V Moravské Třebové je například necelá stovka lůžek. Turisté tak často musí ubytování hledat i v okolních obcích. ,,Především při větších akcích ve městě, jako přijímačky na vojenskou školu, ubytovací kapacity rozhodně nestačí,“ potvrdila mluvčí Moravské Třebové Dagmar Zouharová. Na školu si přitom ročně podává přihlášku téměř čtyři sta uchazečů.

Nedostatek míst k přespání přidělává starosti také organizátorům velkých kulturních nebo sportovních akcí. Místa pro účinkující nebo sportovce ale nejsou mnohdy ani v kempech, které jsou v okrese pouze čtyři.

Vedle Moravské Třebové je nedostatečný počet lůžek také ve Svitavách. Bez internátu, který nabízí pokoje pro veřejnost, se může v okresním městě ubytovat pouze tři sta lidí. Ještě obtížněji se hledá hotel, který nabízí teplé obědy a večeře.

Pouze se snídaní se totiž někteří návštěvníci nespokojí. ,,Velmi nás trápí nedostatek ubytování s plnou stravou. Blokuje se tím mnoho sportovních akcí nebo kongresy ve Fabrice,“ uznal starosta města David Šimek. Například autobus plný lidí si ubytování, které jim zajistí často požadované služby, ve Svitavách vybere jen stěží.

Růst i díky kultuře

Ke stavbě nových ubytovacích zařízení ve městech se v posledních letech nikdo nemá. Od roku 2013 totiž přibyla pouze jedna ubytovna. Majitelé alespoň zainvestovali do rozšíření svých hotelů a penzionů. Za tři roky přibyla více než stovka pokojů. I přesto jich má okres Svitavy v kraji stále nejméně.

Především velké kulturní akce, jako je Smetanova Litomyšl, ale tlačí na provozovatele, aby počet míst ve svých zařízeních neustále zvyšovali. Právě v Litomyšli tak i kvůli téměř měsíc trvajícímu festivalu mají i bez internátů kolem 550 lůžek.

,,Z hlediska rozvoje cestovního ruchu jsou pro město velmi důležitá ubytování různých kvalit. Zatím návštěvníkům nabízíme čtyřhvězdičkový hotel nebo hostelové ubytování v památce UNESCO. Každým rokem navíc vznikají další ubytovací kapacity,“ řekla Michaela Severová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu.

Na druhou stranu je mnoho pokojů obsazených jen sezónně a v době konání velkých akcí, což nové výstavbě nenahrává.

Nové stavby zatím v nedohlednu

Nutnost rozšířit nabídku si uvědomuje i vedení měst. Zainvestovat do nového projektu ale stojí miliony korun. Spoléhají tak i na soukromníky, kteří by postavili hotel či penzion za své peníze.

,,Bylo by dobré, kdyby v Moravské Třebové vyrostl například hotelový komplex s mnoha lůžky. O tom, že by se ve městě chystalo nové ubytovací zařízení, ale nic nevíme,“ podotkla mluvčí Dagmar Zouharová. V nejbližší době se tedy k místním penzionům žádný další nepřidá.

Další pokoje pro turisty by naopak mohly přibýt ve Svitavách. ,,Vím o určitých podnikatelských záměrech, které by mohly problém s kapacitami alespoň částečně vyřešit. Prozatím to však není nic konkrétního,” řekl k plánům do budoucna starosta Šimek. Že je větší nabídka potřeba dokazuje i fakt, že méně ubytovacích zařízení na tisíc obyvatel než na Svitavsku, je v kraji už jen v okolí Přelouče a na Pardubicku.

K investicím vybízí i rostoucí trend ve využití pokojů. Podle údajů ČSÚ v roce 2013 zaplnili návštěvníci Pardubického kraje jen čtvrtinu pokojů, v loňském roce to už ale byla třetina.

Využít trendu a nalákat turisty budou chtít i v nově zrekonstruované hájence v Budislavi, která se veřejnosti otevře v září. Město Litomyšl ji nechalo opravit za téměř tři miliony korun. Aby se Svitavsko dostalo počtem ubytovacích kapacit alespoň na republikový průměr, bude třeba podobných projektů ještě mnohem víc.

Radek Krajči