Stylové ubytování

Do zajímavého projektu se předloni pustila obec Přívrat známá díky svému bohatému společenskému životu také jako Země krále Miroslava. Do obce přijíždějí stovky návštěvníků na oblíbené vinobraní, gulášfestival, ale i do sportovního areálu, který v zimě nabízí zimní radovánky na sjezdovce a v létě atrakce v dětském Pinguin parku. Tak proč by v obci obklopené krásnou přírodou nemohli pobýt déle, řekli si v Přívratu.
„V roce 2012 prodávali dědicové statek. Nechtěli jsme, aby se dostal do rukou lidem, kteří podnikají se sociálním ubytováním nepřizpůsobivých lidí. Že statek sloužil jako ubytovací zařízení, bylo všeobecně známo, proto jeho převzetí bylo jednoznačně spojeno se záměrem využít ho k podnikání v ubytovacích službách, které v naší vesnici chyběly," připomíná zrod záměru starosta Jan Stránský. Obyvatelé byli myšlence naklonění, i když někteří pochybovali, že se uživí… Následovala půlmilionová investice obce, významně pomohl i kraj.
„V současné době již není pochyb o tom, že ekonomicky stojí podnikatelský záměr obce na reálných základech. A co víc, zaměstnáváme v něm i tři místní obyvatelky z řad nezaměstnaných, které jsou velmi spokojené," přidává další pozitivum starosta. Stylový statek U Kubů láká především větší skupiny turistů ve stylu tatínkovských „Apaluch". Na své si ale přijdou i příznivci hipoturistiky (v uzavřeném dvoře najdou i boxy pro koně), nebo agroturistiky.
Zkrátka nepřicházejí ani místní, U Kubů se konají sousedská setkání nebo myslivecké bašty. „V rozvoji obce je to určitě prospěšná investice. Investici je třeba hodnotit optikou, která dohlédne dále než za horizont faktu, že je to další starost pro neuvolněného starostu. Nákup statku je důležitý prostředek pro budování jména obce za hranicemi mikroregionu, dále je významný tím, že provoz podporuje návazné podnikatelské aktivity a generuje aktivity nové," uzavírá Jan Stránský.
Na ubytování v krásné přírodě vsází i podnikatelské aktivity města Litomyšl. Na Kozlovském kopci nad Českou Třebovou se na stylové ubytovací zařízení proměnila bývalá Kakačova hájenka, stejný osud potkal i hájenky ve Strakově a Budislavi. „Charakter ubytování v těchto stavbách je jiný než v Litomyšli. Je určený spíše pro dlouhodobější rekreaci. Lidé, kteří si objekt pronajmou, mohou strávit jeden nebo dva dny v Litomyšli, zbytek dovolené pak poblíž v přírodním prostředí," vysvětlil vedoucí odboru městských lesů Petr Novák, když loni projekt představoval.

Další aktivity

Obce ale mají i další aktivity. Se zajímavou nabídkou před pár lety přišla obec Rudoltice, za výhodné ceny nabízí dřevo ze svých lesů buď  jako „hotové" dříví, nebo jako práci v lese pro samovýrobu. V Dlouhoňovicích před více než deseti lety založili společnost stoprocentně vlastněnou obcí, která provozuje tamní lyžařský areál. „Sjezdovka je soběstačná co se týká provozních nákladů, ale investiční náklady a rozvoj jsou na obci," říká místostarosta Jan Vych a zdůrazňuje, že je to hlavně o službě občanům.
Podobně to vnímají i další vesnice, které pronajímají obecní hospody nebo sály. Než by samy vydělávaly, podporují podnikatele, kteří napomáhají, aby obce žily.