O omezení nebo přerušení výroby firma prozatím neuvažuje. „Jsme připravení na všechny varianty vývoje. Výrobu máme na několik příštích týdnů naplněnou, stejně jako objemy instalací u zákazníků. Vše ale může být ze dne na den jinak podle vývoje situace a s ohledem na opatření a rozhodnutí vlády. Právě tato nejistota je momentálně nejnáročnější,“ vysvětluje ředitelka společnosti Kateřina Kadlecová.

Podobně jako většina firem se USSPA, kvůli státem regulovaným nákupům, potýká s nedostatkem ochranných pomůcek. „Podpora státu je bohužel naprosto nulová. Naštěstí se nám podařilo zajistit ušití 600 roušek, které jsme postupně po třech kusech distribuovali zaměstnancům i jejich partnerům a dětem,“ říká Kateřina Kadlecová. Několik desítek roušek věnovali také seniorům v místním domě s pečovatelskou službou.

Ilustrační foto - radar
Řidiči zneužívají karanténu, jezdí jako šílenci

Důraz na prevenci

Vzhledem k tomu, že podnikatelská činnost firmy je postavena na výrobě, možnost práce z domova je u zaměstnanců značně omezená. Vedení společnosti proto věnuje maximální péči preventivním opatřením. „Přistoupili jsme k nim ještě před prvními vládními nařízením, děláme vše, co je v našich silách,“ pokračuje ředitelka.

Kromě roušek mají zaměstnanci k dispozici desinfekční gely a jednorázové ručníky. „Zakoupili jsme bezdotykový teploměr, probíhá častější úklid, včetně otírání klik a zábradlí nebo umývání toalet. Servisní týmy techniků jsme vybavili desinfekčními gely, rouškami a ochrannými rukavicemi,“ popisuje Kadlecová. Řidiči, kteří zajišťují rozvoz zboží a materiálu, mají do areálu firmy omezen vstup.

Zásadní překážkou v podnikání jsou pro dobroučskou rodinnou firmu, která je exportně orientovaná, zavřené hranice. „Nový prodej neprobíhá, odsouvá se. Máme avizované objednávky z několika zemí, ale čeká se na další vývoj. Snad jen v Rusku fungují zcela bez omezení. Překážky jsou v jednotlivých zemích obdobné, kromě Švédska jsou momentálně provozovny našich dealerů zavřené,“ připouští Kateřina Kadlecová.

Společnost zaměstnává 80 lidí, roční obrat vloni přesáhl 162 milionů. Na úspěchu firmy mají podíl i zaměstnanci, kterým mzdy meziročně vzrostly o osm procent.

Ilustrační foto.
Karanténa očima osmáka: „Život se zpomalil“