Mikuláš pojede vlakem do Lipky

„Na letošní ročník se těšíme, i když je pro nás už trochu rutinou," přiznává se smíchem nestor Mikulášských jízd Petr Buryška.

Chtějí vidět páru

VÍTE, ŽE … Mikulášské týmy se v Letohradu měnily jen třikrát? Každý rok jezdí Mikuláš parním vlakem, za sedmadvacet let se ale jeho představitelé měnili – první Mikuláš jezdil tři roky, druhý „sloužil" dvanáct let a nyní pořadatele dle slov Petra Buryšky zachraňuje Animo Žamberk. Děti se ale těší nejen na mikulášský tým, ale i na samotnou Lízu.

Mikulášský vlak vyjede z Letohradu v sobotu v 10.20 hodin a za zhruba hodinovou cestu do cílové stanice Dolní Lipka zastaví na pěti zastávkách. „Letos to vypadá, že pojedeme se sněhem, snad to do soboty vydrží," doufá Petr Buryška.

Tradicí a velkým zážitkem bývalo pro děti i dospělé otáčení lokomotivy. Po poslední tři roky však od toho organizátoři upustili. „Správa železniční a dopravní cesty uznala, že se kvůli jednomu otočení ročně točnu nevyplatí udržovat, takže i když by byla schopná, je vlastně neschopná," popisuje s nadsázkou Petr Buryška.

Přesto však Líza, jak parní lokomotivě mile říkají, láká každý rok i dospělé. „Často slýcháme ´víte, nám snad ani o toho Mikuláše nějak nejde, ale hlavně abychom viděli mašinu´," podotýká letohradský organizátor. Hlavně dětem ale jde o to potkat „opravdového" Mikuláše.


Z Chocně jede dvakrát

Choceň/Litomyšl – Mikulášský čas tradičně oživuje v části Orlickoústecka a kolem Litomyšle jízda parního vlaku. Letošní „mikulášská pára" se připravuje na lokální železniční trati z Chocně do Vysokého Mýta a Litomyšle na neděli 29. listopadu.

Líza a Rybák

Parní vlak tažený lokomotivou s označením 423.009 (mašinu pojmenovávají železničáři a milovníci železniční dopravy mazlivě Líza, je stará 90 roků) vyjede z choceňského nádraží v 7.50 a do Litomyšle dojede o čtyřiašedesát minut později. Podruhé vyjede z Chocně ve 13.21, příjezd do Litomyšle je naplánován na tři čtvrtě na tři. Z Litomyšle bude vyjíždět vlak v 10 a v 16.42. Zastávky jsou stanoveny ve Slatině u Vysokého Mýta, na vysokomýtském nádraží, dále Vysoké Mýto město, Hrušová a Cerekvice nad Loučnou: nádraží a zastávka. Soupravu vytvoří historické vagony známé veřejnosti zajímající se o mašinky pod názvem Rybák. Vlakem bude při jízdě procházet družina v čele s Mikulášem, po jeho boku nebude samozřejmě chybět sličný anděl, ale ani partička rozjívených čertů. Hodná dítka dostanou jako obvykle dobroty z bezedného koše, ty poněkud zlobivější postraší pekelníci.

O jízdu bývá každoročně opravdu značný zájem, na některých zastávkách mají zájemci plno práce, aby se do přeplněné soupravy vůbec dostali. Občas se dokonce stává, že na některých místech si musejí rodiče s dětmi počkat na další průjezd vlaku. Vlak pojede po celé čtyřiadvacetikilometrové železnici, jež patří mezi nejvíce zajímavé a až kuriózní spojení po kolejích ve východočeském prostoru. Do provozu byla uvedena ve druhé polovině roku 1882.

Mikulášský vlak bývá každoročně lákavou příležitostí pro fotografy a filmaře, aby pořídili spoustu nových záběrů. Tuto akci však překonává jízda parního vlaku z letohradského nádraží na Králicko, která tvoří pravděpodobně největší tradici svého druhu v celých východních Čechách.

(jan, jko)