Tereza Červinková.Proč jste se rozhodla petici iniciovat?
Pan ředitel Mimra nás koncem března na pedagogické poradě informoval o rozhodnutí rady města vyhlásit konkurzní řízení na pozici ředitele školy. Tato informace nás zaskočila. Podle novely školského zákona č. 472/2011 Sb. má zřizovatel školy povinnost prodloužit funkční období ředitelům škol na dalších šest let, nebo vyhlásit konkurz na jejich pozici.
ZUŠ dosahuje pod vedením pana ředitele Mimry velkých úspěchů, zvyšuje se počet žáků, vznikají nová oddělení, naši žáci získávají prestižní ocenění na soutěžích, škola pod vedením pana Mimry tedy funguje velmi dobře. Proto nám není jasné, co vedlo zřizovatele ZUŠ k rozhodnutí, že v naší škole konkurz vyhlásí.
Vzhledem k faktu, že v minulých letech bylo funkční období všem ostatním ředitelům škol, které město Česká Třebová zřizuje, prodlouženo bez konkurzu, vnímáme vyhlášení konkurzu na pozici ředitele ZUŠ ze strany zřizovatele jako diskriminační.
Náš pedagogický sbor se tedy rozhodl podpořit pana ředitele Mimru a vyjádřit svůj nesouhlas s rozhodnutím vedení města. Navrhla jsem, abychom své postoje vyjádřili v petici. Všichni pedagogové tento postup schválili. Vznikly tedy dvě petice – první pro zaměstnance ZUŠ a druhá určená pro veřejnost.

Vnímáte nějaké „nestandardní" okolnosti vyhlášení konkurzu, například v osobní rovině, nebo je tím hlavním důvodem iniciativy fakt, že jste přesvědčená, že Bohuslav Mimra může dát třebovské „zušce" nejvíc?
Vzhledem k tomu, že naše škola pod vedením pana ředitele funguje dobře po umělecké i ekonomické stránce, nenapadá mě žádný důvod, který by vedl k vyhlášení konkurzu na pozici ředitele ZUŠ. Důvod, že zřizovatel využil svých legislativních pravomocí, vzhledem k faktu, že ostatním ředitelům škol zřizovatel funkční období prodloužil bez konkurzu, mi přijde přinejmenším chabý. Je možné, že se jedná o problém mezi panem Mimrou a někým z vedení města v osobní rovině.
Pan Mimra je dobrým ředitelem. Hlavním důvodem iniciování petice je fakt, že škola funguje dobře a konkurz vyhlášený bez předchozího varování a odsouhlasený radou města téměř na poslední chvíli je, dle mého názoru, zbytečným zásahem do chodu školy.

Jak se petici daří? Kolik je na ní podpisů, do kdy a kde je možné ji podepsat, komu ji předáte?
Petice je velmi úspěšná. Původně jsme si mysleli, že podepíše pár desítek rodičů, ale zájem o petici je tak velký, že máme nasbíráno již několik set podpisů. Pedagogové i veřejnost se do petice hojně zapojili. Petici podepsalo mnoho významných českotřebovských osobností i osobností celého Pardubického kraje, řada rodičů a příznivců žáků ZUŠ a široká umělecké veřejnost ze všech koutů České republiky, včetně profesorů AMU v Praze, JAMU v Brně a dalších. Petici lze podepsat každý všední den v obou budovách ZUŠ. Petici po sečtení všech platných podpisů předá petiční výbor radě města.

Co myslíte – má vaše iniciativa šanci něco změnit?
Pevně věřím, že všechny demokratické prostředky, tedy i petice, mají šanci něco změnit.