Radnice loni kvůli havarijnímu stavu Společenský dům uzavřela. Jeho přední část tvoří rodinná vila lanškrounského podnikatele R. E. Langera, sál byl přebudován z výrobní haly. Město na základě studií rozhodlo, že za 120 milionů korun vilu opraví, sál s přilehlým hotelem zbourá a postaví na místě nový objekt.

Připravovaná rekonstrukce však rozvířila v Lanškrouně veřejnou debatu. Podle Jana Střechy z petičního výboru má petice stovky signatářů.„Podle navržené kubatury objektů odhadujeme cenu přes 200 milionů korun," řekl Střecha. Zadávací dokumentace má podle něj jen několik stránek, což nebývá u takto velkých projektů obvyklé, bývají prý podstatně obsáhlejší.

Radnice vypsala architektonickou soutěž a z ní vybrala nejvhodnější návrh. V minulosti město oslovilo jen Atelier 90 v čele s architektem Ladislavem Vlachynským, který architektonický návrh vypracoval. Ateliér se zároveň jako jediný přihlásil do soutěže na projekt, na němž nyní pracuje. „Panu architektovi jsme předali veškeré zpracované výstupy, jak má dům vypadat, co všechno má mít. Spoléháme na erudici odborníků. Když jsme v listopadu prezentovali projekt veřejnosti, setkal se s kladnou odezvou," brání se starosta města Radim Vetchý.

Termín dokončení projektu je 15. červen. Podle Vetchého zohledňuje potřeby města a spádové oblasti s více než 20 tisíci obyvateli. Relevantní připomínky autorů petice i dalších lidí architekt do projektu zapracuje. „Společenský dům neděláme jen pro Lanškroun, ale i obyvatele z okolních obcí," řekl starosta. Starosta podotkl, že náklady se postupně budou zpřesňovat, připustil, že mohou být vyšší než 120 milionů korun. Zároveň očekává, že výběrovým řízením se zpravidla cena zakázky sníží.

Radnice na 20. dubna plánuje veřejné setkání, kde architekt projekt znovu představí. Petiční výbor se až poté rozhodne, zda svou petici předá radnici.

Chystá se

Prezentace připravovaného projektu Kulturní dům Lanškroun se uskuteční ve středu 20. dubna od 16 hodin v lanškrounském kině. S projektem přítomné seznámí arch. Ladislav Vlachynský a arch. Luboš Kaplan z brněnského Ateliéru 90. Podle vyjádření radnice zde projektanti zodpoví otázky, které se týkají například řešení parkoviště, počtu šaten, kapacity nebo provozu budovy.