„Město se na Pardubický kraj obrátilo s nabídkou společné investice v areálu bývalé Perly. Záměrem je přesunutí ateliérů Střední školy uměleckoprůmyslové ze Špindlerovy ulice," uvedl starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Genius loci

Celý projekt byl představen v polovině loňského roku, Perla by se podle něj měla stát živým centrem města. „Když jsme přemýšleli o využití Perly, vznikl nápad, že by se do takového prostoru, který má svého genia loci a historii, hodilo umístit něco skutečně nadčasového, co by pozvedlo město Ústí nad Orlicí," podotkla už při představení projektu jeho koordinátorka Renata Šedová z OHGS.

PERLA bude také hlavním tématem veřejného projednávání návrhu regulačního plánu „Revitalizace území Perla 01 v Ústí nad Orlicí", které se uskuteční ve středu 24. února od 16 hodin v Malé scéně.

Hejtman Martin Netolický byl o záměru revitalizace Perly informován už vloni a při své nedávné návštěvě plány ocenil. „Záměr na vybudování ateliéru a dílen Střední školy uměleckoprůmyslové je velmi zajímavý," nastínil hejtman s tím, že by kraj v budoucnu stejně musel řešit špatný stav dílen ve Špindlerově ulici. Zároveň připustil, že by kraj mohl revitalizaci zainvestovat ze svého.

Projekt, který předpokládá, že se do areálu kromě umprumky přesune i dům dětí a mládeže, ale ještě dozná změn. Sto milionů korun je totiž i pro kraj velká částka.

„Museli bychom žádat evropskou dotaci například z Integrovaného regionálního operačního programu. Není však jisté, zda bychom na ni dosáhli, a proto se pokusíme přepracovat projekt na částku přibližně 60 milionů korun při zachovaní všech důležitých prvků. Tuto částku by již kraj mohl zaplatit etapovitě ze svého rozpočtu," popsal další možné kroky Martin Netolický a nezapomněl dodat, že areál Perly považuje za unikátní prostor pro rozvoj celého města. „A nechci, abychom zde řešili obdobný problém jako například v areálu bývalé Vitky v Brněnci," varoval hejtman. Na mysli přitom má necelých padesát kilometrů vzdálenou bývalou textilku v Brněnci na Svitavsku, ze které pro její havarijní stav zbyly jen hromady suti.

To však Perle nehrozí. Město, kraj i občané mají zájem o to, aby Perla zkrásněla a našla využití pro děti i dospělé. Do architektonické soutěže v rámci vize Perla 2020 se zapojilo 24 projektových ateliérů. „V areálu jsou plánovány jak privátní, tak veřejné aktivity. Počítá se s vybudováním kanceláří, obchodů, ale také residenčního bydlení. Kromě školy by v areálu našel své místo také Domov dětí a mládeže Duha, městská galerie, centrum rozvoje a vzdělávací centrum. Samozřejmostí jsou také sportoviště, dětská hřiště, ale i parkovací plochy," přiblížil stávající podobu projektu starosta Petr Hájek.

Jak už Deník informoval, ambiciózním projektem je pak vize IQ centra a Textilmánie. Představa je, že by se IQ centrum mělo svou náplní a aktivitami zaměřovat na školy i veřejnost, interaktivní muzeum Textilmánie by mělo hravou formou představovat historii textilní výroby a v dílnách umožnit návštěvníkům, aby si mnohé vyzkoušeli, třeba utkat látku.

Revitalizace areálu Perly je tak pro město velkou výzvou do budoucna. „Jsem rád, že hejtman stejně jako my vnímá revitalizaci Perly nejen jako velkou příležitost pro budoucí rozvoj města, ale také jako časově a finančně náročný projekt. Potvrzení spolupráce na realizaci záměru uměleckoprůmyslové školy je pro nás motivační a pro další přípravu také stěžejní," řekl závěrem Petr Hájek.

(zr, tz)