Poměrně náročné na spotřebu energií jsou poravinářské provozovny. Deník zjišťoval ve středu pekárnách rychnovského regionu, zda se právě vzrůstající ceny energií, ceny za dopravu a samozřejmě i surovin jako je například mouka, dotknou cen finálních výrobků.

Dobrušská pekárna Marta, s. r. o. prozatím o zvyšování cen pečiva neuvažuje. „Ekologická daň ani stále narůstající ceny by nás neměly ohrozit. V nejbližších týdnech ani měsících nechystáme razantní zdražování našich produktů. Prozatím jsem tento problém řešili po svém, takže od nás půjde pečivo za stávající ceny,“ komentoval ve středu situaci jednatel Pekárny Marta Vít Svoboda.

Menší provozovny už tak optimisticky svou blízkou budoucnost nevidí. „S největší pravděpodobností se zdražovat bude. V nejbližších dnech to však neplánujeme. Je začátek ledna a nové ceny se začínají terpve promítat do nákladů,“ prozradila Marie Kalousová z rokytnické pekárny. Pokračovala, že pro ně se nezdražila pouze energie, ale i suroviny, které kupují.

„Ceny vzrostly úplně u všeho. Zdražení se snadněji ustojí, když jdou ceny postupně nahoru a ne u všech produktů najednou. Nyní však stouplo úplně všechno a navíc dost podstatně,“ řekla Kalousová.

Ekologická daň

Také ličenská pekárna BEAS, a. s. přiznává, že ekologická daň se jí dotýká, ale určitě neohrožuje. „ Plyn a elektřina jsou energie nezbytné pro náš provoz. Takže ekologickou daň pocítíme,“ informoval včera Bedřich Syrovátko, ředitel pekárny.

Ani tady se deníku nepodařilo získat konkrétní informace ohledně zdražování pečiva. „K této otázce se vyjadřovat zatím nebudu,“ zněla odpověď ředitele.