Co den, to šest stupňů nahoru

Všechny návštěvníky, kteří od čtvrtku do soboty prošli turnikety, hřála víc a víc nejen muzika. V Žamberku totiž rtuť teploměru lezla každý den o pomyslnou třídu: zatímco úvodní večer byl bez nadsázky „na zimník", v sobotu odpoledne atakovaly teploty tropickou třicítku. „Je znát, že počasí s lidmi zahýbalo a stoprocentně nám pomohlo. Už v pátek, kdy se oteplilo, byl obrovský nával. Den jsme končili s posledními dvěma sty vstupenkami," bilancoval očividně spokojený Libor Pavlata. Právě jemu vyšel poněkud neobvyklý tah s nasazením headlinera, americké skupiny Awolnation, hned na první večer. „Možná to bylo úplně nej letošního JamRocku," ocenil výkon pětice z Kalifornie. Za pravdu mu dávají i mnozí z návštěvníků sociálních sítí, které během festivalu opět výrazně ožily. „Moje nadšení z toho, že jste do Čech přivezli Awoly, se nedá vyjádřit nijak jinak. Strašně, strašně díky. I atmosféra byla skvělá, všude milí lidi," napsala například na Facebooku návštěvnice JamRocku Žanda.

Co den, to hudební bonbónek

Druhý hudební dezert z kategorie nevídaných si pořadatelé schovali na pátek lehce před desátou večerní. Hlavní pódium měla totiž zarezervována skupina Wanastowi Vjecy a výběrem nejznámějších hitů dostala zcela zaplněný areál do varu. „Kolem jejich prvního festivalového vystoupení v Česku se vedlo hodně diskuzí a jsme rádi, že si je vybrali právě na JamRocku. Z koncertu mám skvělý pocit, vystoupení bylo koncipováno jako best of, ty nejlepší staré fláky," neskrýval nadšení Libor Pavlata a zároveň prozradil, že za úspěšnými námluvami se skupinou stál především její kytarista Tomáš Vartecký.
Velký úspěch ovšem sklízeli i další, například osvědčení Support Lesbiens nebo oblíbený Tomáš Klus. „Jsme tady téměř potřetí, jednou jsme nedojeli. Ale vždycky se sem děsně těším," nechal se slyšet po svém koncertu šestadvacetiletý písničkář a zároveň vysekl poklonu hlavnímu pořadateli: „Libor, který festival organizuje, je vždycky příslibem pohody. Je takový pankáč ve svém přístupu, vše řeší lidsky."
Finální sobotní tečka pak byla především ve znamení humoru a pohody. „Přesně takhle jsme se naladili už od dopoledne pořadem Na stojáka. Přispěli k tomu i chilští ultrabaviči Keko-Yoma nebo věčný vtipálek Jirka Macháček z MIG 21," vysvětlil skladbu programu posledního dne jeho dramaturg.  Za hlavní sobotní vrchol pak označil vystoupení anglických Stringer Bessant. „Tedy druhého projektů členů loni veleúspěšné skupiny Reef," doplnil dále.

Co bude s „Jamem" příští rok?

Po úspěchu půlkulatého pátého ročníku mají jeho strůjci o další budoucnosti JamRocku vcelku jasno. Pokud se podaří udržet spolupráci s městem, žádné stěhování není na programu dne. Už jen z důvodu, že je prostředí pod Rozálkou oproti jiným festivalům čímsi jiné. „Možná méně pohodlné, ale zase více přírodní proti těm, které se pořádají na betonových letištních plochách," míní Libor Pavlata, který chce JamRock dále zkvalitnit. „Kdybych měl obodovat naši organizaci od jedné do deseti, řeknu tak šest. Pořád je co vylepšovat, chceme vytvořit opravdu výstavní festival. Dále vytrváme v objevování nových kapel, padesát procent budou i do budoucna tvořit právě ony. Pokusíme se obohatit program nehudebního charakteru, bude u nás ještě více jiné zábavy, které už letos přibylo. A rádi bychom zapracovali také na výpravnosti festivalu," nedává si šéf JamRocku do budoucna malé cíle.

JAN POKORNÝ