Provokuje občany, říká starosta

„Martin Grundman, místo aby celou záležitost jako zastupitel projednal na jednání zastupitelstva města, popřípadě si vyžádal účast na jednání rady města, zvolil tento postup. Tímto způsobem jednání však zbytečně provokuje občany k protestům, aniž by znali podstatu věci," obul se do jednoho z iniciátorů starosta Miroslav Kučera. Podle něj byl záměr zpracován jako podklad pro změnu územního plánu. Jako důležitý vyznívá další argument, že parkoviště má vyřešit nedostatek parkovacích míst u zámku, kde sídlí základní umělecká škola nebo smuteční síň a kde řidiči neukázněně parkují na travnatých plochách.
Martin Grundman oponuje tvrzením, že podobné záležitosti se v Chocni na zastupitelstvu neprojednávají s odůvodněním, že „to by se nic nepostavilo". „Záměr byl připravován od roku 2010, to potvrzuje, že vedení města nemělo zájem ho veřejně prezentovat," tvrdí zastupitel.

Žádají veřejné projednání záměru

Iniciátoři petice proto žádají, aby byl projekt veřejně projednán s občany a teprve poté aby zastupitelé jednali o změně územního plánu. Zároveň požadují zpracování dalších alternativ, například na využití zadního traktu technických služeb. Jedním z argumentů odpůrců je fakt, že ve vzdálenosti do 250 metrů jsou dvě parkoviště. Iniciátoři petice by do konce prázdnin měli obdržet oficiální odpověď. V závěru srpna se navíc koná jednání zastupitelů a starosta zdůrazňuje, že rada ani zastupitelstvo se nebrání jednání s občany.
Mykolog Libor Tmej zná zámecký park jako svoje boty, i když je ze sousedního Brandýsa. „Park je dendrologicky velmi cenný, je to přírodní krajinářský park anglického typu, kde je řada cenných stromů, cenné kompozice. Jakékoli narušení si vůbec nedovedu představit. Jako mykologové ho sledujeme dvacet let a bylo v něm zaznamenáno kolem tří set padesáti druhů hub.  Rostou tam i houby kriticky ohrožené, které jsou ve vyhlášce z roku 93, třeba ouško citronové, a řada dalších," uvedl známý odborník pro Orlický deník.